Bjud in till kräftkalas

Augusti är kräftornas månad. Samla ihop nära och kära och ordna en klassisk kräftskiva. Gör det till ett knytkalas så blir det enkelt att få ihop ett dignande buffébord. Dela ut recept och låt alla vara med och bidra med hälsosamma tillbehör.
Publicerad 2 augusti 2016

En nyttigare kräftskiva

Det bästa med kräftskivan är just kräftorna. De är rika på protein men innehåller mycket lite kolhydrater och fett. De innehåller även zink, jod, selen och B-vitaminer. Kräftskivan vore alltså rena hälsomiddagen om det inte vore för de klassiska tillbehören, som pajer, såser, ostar och alkohol. Planera för en hälsosammare skiva i år och satsa på goda tillbehör som inte sätter spår kring midjan. Servera fräscha sallader, fullkornsbröd, soppor och grönsaksröror till kräftorna. Lägger man festen i september kan man även göra den till en skaldjursskiva. Då är, förutom kräftor, även skaldjur som hummer, krabba, ostron och musslor i säsong.

Grunda med soppa

Ta udden av hungern med en len sötpotatissoppa till förrätt. Hacka och fräs 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor i en kastrull. Skala 700 gram sötpotatis och skär i mindre bitar. Kärna ur och strimla 1-2 röda chilifrukter. Tillsätt sötpotatis, chili och 1 liter hönsbuljong. Koka 10-15 minuter och mixa sedan soppan slät. Rör ned 1 dl crème fraiche och pressa över lite lime. Salta och peppra. Häll upp i koppar eller glas så kan folk äta förrätten och mingla runt samtidigt. Vill man hellre ha en kall soppa passar en fräsch gazpacho perfekt till kräftorna.

Hemmagjord lag

Frysta kräftor blir godare om man gör en ny lag som de får ligga i ett dygn före servering. Det ger en mer intensiv och nykokt smak. Tina 1 kg kräftor i kylen 1-2 dagar och lägg dem sedan i den hemmagjorda lagen. Blanda 2,5 liter vatten, 1 dl ljust öl, 1 klyftad gul lök, ½ msk socker, ½ dl salt och rikligt med krondill utan stjälkar. Koka ihop alla ingredienserna under lock i 5 minuter. Låt lagen svalna och häll den över de tinade kräftorna.

Varma kräftor

Ett gott alternativ till de traditionella kräftorna. Lägg ca 60 kokta kräftor utan spad i en hink. Tillsätt 7 hackade vitlöksklyftor och 3 strimlade chilifrukter. Klyfta 3 limefrukter och pressa över saften. Blanda även ned klyftorna. Salta och ringla över ½ - 1 dl olivolja. Blanda väl och låt marinera över natten. Woka kräftorna i en stor panna precis före servering. Slå på ett par deciliter torrt vitt vin och toppa med klippt persilja. Servera med grillad majs.

Satsa på fullkorn

Byt ut vitt bröd mot fullkornsvarianter på buffébordet. Det bidrar med mer fibrer och näring, ger en långsammare blodsockerhöjning och en längre mättnadskänsla. Även pajen kan göras med fullkornsmjöl. Fyll den sedan till exempel med mangold, tomat och mozzarella istället för den klassiska västerbottenpajen. Eller satsa på kantareller som är i säsong under kräftmånaderna och passar smakmässigt mycket bra till kräftorna.

Såser

Se till att det blir kräftor med lite sås och inte sås med lite kräftor. Hoppa gärna över aioli och majonnäs och servera istället en betydligt nyttigare aubergineröra. Dela 2 auberginer på längden och pensla med olivolja. Tillaga i ugnen på 225 grader i 30 minuter eller tills de är helt mjuka. Gröp ur köttet och mixa med 3 msk olivolja, 1 vitlöksklyfta, en aning tahini, färsk oregano, pressad citron, salt och peppar. En enkel yoghurtsås, hummus eller guacamole passar också utmärkt till kräftorna.

Att äta kräftor är ett långsamt pilljobb och ofta sitter man kring bordet i flera timmar. Ta gärna en paus före efterrätten och bryt stillasittandet. Arrangera en lek, gå en promenad eller ta ett dopp i havet.