45 år med ViktVäktarna | WW Sverige

Hipp hipp hurra!!

Vi fyller 45 år!

Vi vet vad vi gör.

Men vad har egentligen hänt sen 1972?

Du känner förmodligen någon som varit med i ViktVäktarna? Sedan 1972 har vi hjälpt miljontals människor att gå ner i vikt. Vi har sett många dieter komma och gå, därför vågar vi påstå att inget koncept i Sverige har den erfarenheten av viktminskning som vi har. Vi vet att det fungerar – och det är våra medlemmar beviset på!

För att göra en lång historia kort kan man säga att ViktVäktarnas verksamhet byggdes upp utifrån Sveriges tågräls. En av eldsjälarna, Lena Arvidsson, satte sig på tåget från Malmö varje måndagsmorgon och öppnade upp möten längs vägen. Nya möten öppnades upp längre och längre norrut, 1974 öppnades möten i Göteborg och Stockholm. Expansionen fortsatte och snart fanns det möten på de flesta större orter.

En kort historielektion över hur programmet utvecklats. På 70- och 80-talet handlade allt om vad man fick och inte fick äta. Det var ett strikt program med många måsten, förbud och tvång. En gång i veckan stod det lever på menyn, fisk skulle ätas 3 gånger i veckan och det enda bröd som var tillåtet var vitt, absolut inget grovt bröd. Under en period fick man inte äta potatis de första veckorna. Var man bjuden på fest fick man vackert ta med egen mat, såvida man inte ville hamna utanför programmet. 

Under senare delen av 80-talet och början av 90-talet gjordes det stora förändringar just kring måsten och förbud, men den stora förändringen kom egentligen 1997 då Framgångssignal lanserades. Det var ett program som tagit flera år att utveckla och det byggde på att maten indelades i tre grupper, grönt, gult och rött. Det blev med detta program mycket enklare att hålla koll och allt blev tillåtet, men precis som nu, i kontrollerade mängder och inte alltid.

Det var ett uppskattat program som banade vägen för den stora revolutionen, nämligen POINTS programmet. Nu fick all mat endast en ”valuta” och alla kunde utifrån sin egen POINTS budget välja vad man ville äta och dricka. Nyheter som att frukt och grönt blev ”gratis” samt möjlighet att äta valfria portioner av de allra nyttigaste livsmedlen såg dagens ljus. Därefter kom ProPoints, ett program som kompletterades med en app, vilket självklart gjorde det mycket enklare att hålla koll på det man åt och drack. Mobilen har vi ju så gott som alltid med oss och med programmet på fickan, blev det väldigt mycket lättare att hålla koll.

Tillsammans med detta lanserades även Mättande dag, ett sätt att följa programmet utan att notera mängder eller portioner, man väljer istället från en speciell lista med hälsoamma livsmedel. 

2016 lanserades vårt nuvarande program SmartPoints, vilket också är vårt hittills mest hälsosamma program sett till dess bakomliggande formel. I SmartPoints värderas ett livsmedel inte bara utifrån sitt kaloriinnehåll utan också för sitt innehåll av nyttiga proteiner och det mindre nyttiga mättade fettet samt socker. Genom att låta sig guidas av SmartPoints värden får man per automatik bättre matvanor, vilket inte bara gynnar vikten utan även välmåendet.

- Utvecklingen av vårt program står aldrig still, det är ett område det forskas mycket kring och det är vår förhoppning att ni ser fördelar i att vi alltid låter vårt program reflektera det senaste inom vetenskapen, säger Karin Nileskog, Kost och utbildningsansvarig på ViktVäktarna. Jag tror ingen skulle vilja tillbaka till tiden då lever var ett måste och förbud av potatis och grovt bröd var en del av vardagen.

Vi vet vad vi gör