Mat

Allt om ägg

Ägg innehåller alla viktiga näringsämnen med undantag för vitamin C. Det är dessutom ett mättande livsmedel som du kan njuta av för 0 SmartPoints. Så här tolkar du informationen på förpackningen.

Risken är att du sannolikt har hoppat över äggulor (eller undvikit ägg helt och hållet) i flera år, i tron att du gjorde ditt hjärta en tjänst. Men aktuell forskning visar att ägg kanske inte är de djävulens redskap som man har hävdat.

Faktum är att senare studier visar att ett ägg per dag inte alls ökar risken för hjärtsjukdomar eller stroke hos en i övrigt frisk person.

Eftersom ägg är sprängfyllda med näringsämnen och har en relativt låg kalorihalt, är billiga och passar som både frukost och kvällsmat, är det här riktigt goda nyheter. Om bara inte den till synes ändlösa raden av kryptiska märkningar var så förvirrande.

 

Så här läser du äggkartongens etikett
Färgen på skalen har inget att göra med fodret eller hönsens levnadssätt utan bara på färgen på den äggläggande hönans fjädrar! Vita höns värper vita ägg och bruna höns värper bruna ägg. Men det finns en mängd av obligatoriska märkningar på ägg som kan vara bra att känna till vad de står för. Äggmärkningen talar om hur äggen produceras, det vill säga hur hönan lever sitt liv.

Enligt Livsmedelsverket måste detta finnas med på förpackningen:

 • Namn på varan: beteckningen (ägg eller hönsägg)
 • Antalet förpackade ägg
 • Kvalitets- och viktsklass, uppgift om äggen är tvättade: Kvalitetsklasserna som finns i butik är extra A och A. B säljs endast till industrin. Indelningen i klasser baseras på hur färska äggen är och om de hållits vid en temperatur under +5 °C. Ägg får betecknas med extra A upp till nionde dagen efter värpning. Viktklasserna är: XL (73 g eller mer) – S (53 g eller mindre).
 • Bäst före-dag: Får inte vara senare än 28 dagar efter värpning, med undantaget för extra A.
 • Anvisning om hur äggen bör förvaras: Kylskap högst +8 °C.
 • Namn/firmanamn eller varumärke samt adress eller telefonnummer till packeri eller det företag som låtit förpacka äggen.
 • Godkännandenummer på den anläggning där äggen förpackades

 

Säkert knäck

 • Köp alltid ägg som har förvarats kylda. Välj ägg med rena, hela skal.
 • Ta med äggen direkt hem och förvara dem i kylskåp.
 • Ta inte ut äggen ur kartongen när du ska lägga dem i kylen — kartongen skyddar äggen.
 • Förvara äggen i den kallaste delen av kylskåpet — inte i dörren.
 • Testa om ägget är färskt genom att lägga det i rikligt med vatten; ägg som stannar på botten är pinfärskt.
 • Hårdkokta ägg, hela ägg ska förvaras i kylskåp och ätas inom 5-7 dagar.

 

Produktionssystem: Den mystiska koden som är tryckt i äggets ena ände visar om hönorna får gå ute och vilken typ av inredning som stallet har. Koden talar även om i vilket land ägget är producerat och på vilken gård. Första siffran står för produktionsmetod där 0=ekologiska, 1=Frigående utomhus, 2=Frigående inomhus, 3=Inredda burar. Den följande bokstavskoden står för ursprungsland och de sista siffrorna visar vilken lantbrukare som har producerat äggen. Exempel: 2SE395-2.

Innebörden av producentkoden: på förpackningen måste anges om det är ägg från utehöns/frigående inomhus eller burhöns.

Man kan också märka förpackningar med uppgifter om vilket foder hönsen fått:

Omega -3 berikade: Hönor som matas med en speciell diet bestående av linfrö, som har högre halt omega-3 än något annat gryn, ger ägg med högre nivåer av detta hjärt- och visionsfrämjande ämne. Total fett- och kolesterolhalt är desamma som för icke-berikade ägg.