Veckans tema

Frågor och svar om NollPointsmat

Nedan svarar vi på några vanliga frågor som kan hjälpa dig att förhålla dig till NollPointsmaten på bästa sätt så att du skapar ett hälsosamt ätbeteende och får de resultat du önskar.

Vad är fördelarna med NollPointsmaten?

NollPointsmaten utgör grunden för hälsosamma matvanor. Ju oftare du låter NollPointsmaten bli en del av dina matvanor, desto mer utrymme har du i din budget för andra livsmedel du älskar. Titta på filmen där vår kostexpert Karin Nileskog berättar mer om fördelarna. 

Relaterad artikel: Allt om NollPointsmat 

Ska jag försöka äta enbart NollPointsmat hela tiden?

Nej, det är inte vad WW ViktVäktarna förespråkar. Dina dagliga SmartPoints finns till för att äta sådant som inte finns på NollPointslistan. Tallriksmodellen är fortfarande aktuell och den som ligger till grund för hur du bör komponera dina måltider. En hälsosam och realistisk livsstil innebär att äta en stor variation av livsmedel från alla livsmedelsgrupper. För att få hållbara resultat vet vi att det är viktigt att äta av allt.

Kan jag äta hur mycket NollPointsmat som helst?

Nej, självklart inte, naturligtvis innehåller även denna mat kalorier, däremot är den gynnsam för den som värnar om sin vikt och hälsa. Att ett livsmedel är 0 SmartPoints ska ge dig en signal för hur ofta du kan äta dem, inte en signal för hur mycket du ska äta. Tanken är alltså inte att du ska äta dubbelt så mycket av något bara för att det är noll, utan ät det som du brukar och i en portion som gör dig behagligt mätt, då får du ut det mesta och det bästa av programmet. Titta på filmen där vår kostexpert Karin Nileskog berättar mer om detta. 

Eftersom NollPointsmaten inte behöver vägas och registreras, hur vet jag hur mycket jag kan/ska äta?

Viktigt att komma ihåg är att NollPointsmaten är en riktning mot hälsosamma matvanor men det är inte det enda du kan äta. Att äta för stor mängd mat vare sig det är NollPointsmat eller ej kan leda till att du inte får det resultat du önskar. Om ägg är 0 SmartPoints på planen du följer och du normalt använder två ägg i din omelett fortsätter du göra det. Det är inte meningen att du ska öka till fyra ägg bara för att de är 0 SmartPoints. Så lär dig hitta rätt portionsstorlek för dig. Det handlar om att skapa balans och hållbara matvanor.

Ger en plan med fler (eller färre) NollPointsmat en bättre viktminskning?

Nej, alla planer främjar en hälsosam viktminskning. Den som vi rekommenderar för dig är den som passar bäst med din livsstil. Om en plan med större mängd NollPointsmat och en mindre SmartPointsbudget hjälper dig, så är det den planen som ger dig bäst viktminskning. Om en plan med färre NollPointsmat och en större SmartPointsbudget hjälper dig att gå ner mest i vikt så är den bäst för dig. Titta på filmen där vår kostexpert Karin Nileskog förklarar detta närmare. 

Om jag äter en hel del NollPointsmat under dagen, måste jag ändå äta upp alla mina dagliga SmartPoints?

Nej! Om du äter bra mat under dagen och kanske en hel del NollPointsmat får du i dig bra med näring och energi. Det finns alltså ingen anledning att äta för sina SmartPoints bara för ätandets skull. Känner man sig mätt och belåten är det mycket bättre att låta bli. Syftet är att skapa hälsosamma vanor och de flesta har även som mål att gå ner i vikt och då gäller det att se till helheten över dagen och inte äta mer än man behöver. Låt den hälsosamma zonens intervall guida dig.