Matlagning med mikrovågsugn

Det står en arbetslös arbetshäst i ditt kök och väntar på att få snabbt leverera nyttig mat. Så damma av din mikrovågsugn!

För många kockar är mikrovågsugnen en räddande ängel. Den är liten, luktar nästan ingenting och lagar maten utan fett. Om man gör rätt är mikrovågstillagad mat bland det nyttigaste man kan göra.

Grunderna

Ha alltid ett lock (aldrig tättslutande!) över maten du lagar i mikrovågsugnen. Det förhindrar att det stänker och ser till att maten behåller sin fukt.
Ugnen ska ha en roterande tallrik, annars värms maten ojämnt.
Försäkra dig om att placera det som ska tillagas mitt i ugnen.
Med råvaror som är ojämna till formen, som fisk- och kycklingfiléer, är det bäst att se till att de tunnaste delarna är närmast mitten.
Använd enbart kärl som är till för att använda i en mikrovågsugn. Förvaringsburkar av plast, snabbmatsförpackningar och engångsförpackningar ska undvikas.
Laga aldrig stora köttbitar på högsta effekt. De ska tillagas på halv effekt under längre tid.
Pausa ibland och rör om i innehållet för att försäkra dig om att maten blir jämnt uppvärmd.
Låt alltid maten stå en stund, eftersom den fortsätter tillagas i flera minuter efter att mikrovågorna slutat värma upp den.

Mikrogrönt

​Grönsaker och mikrovågsugn är en riktig höjdare! De behåller sin krispighet, sina vackra färger och färre nyttigheter går förlorade när de tillagas på det här sättet. Du behöver ungefär 3 matskedar vatten per 500 g grönsaker. Skär allting i lika stora bitar så de blir jämnt tillagade.

Snabbakad potatis

För att baka en potatis i mikron behöver du bara tvätta den, punktera skalet med en gaffel, lägga på ett bakplåtspapper och köra på full effekt i 5 minuter. Räkna med 2-3 minuter mer per extra potatis (max 4 potatisar åt gången). Låt potatisen stå och eftervärma i 2 minuter, sedan är det bara att äta. Piffa till den med lättfraiche och lite sweet chilisås.

Enchiladas på en minut

Skippa stekjärnet och gör supersnabba enchiladas i mikron. Lägg en stor tortilla på en mikrovågssäker tallrik eller på vaxat smörgåspapper. Bre på salsa, strö över riven lättost, lägg på bitar av grillad kyckling utan skinn som strimlats fint, täck över med ytterligare en tortilla och lägg smörgåspapper ovanpå. Kör på hög effekt i 1 minut.

Frisk fisk

Lägg 2 filéer av fet fisk (c:a 150 g styck) på en flat, mikrovågssäker tallrik. Krydda med salt och peppar och en pressad vitlöksklyfta. Blanda ihop olivolja, färskpressad citronsaft och vitt vin. Häll en matsked över varje filé och tillaga på hög effekt i 8-10 minuter eller tills kanterna börjar dela sig. Låt stå i 2 minuter. Strö över finhackad persilja och hugg in!