[{"type":"span","children":[{"text":"Lär dig mer"}]}]

Ett program anpassat för dig!

ViktVäktarnas program hjälper dig att gå ner i vikt samtidigt som du äter maten du älskar och lever livet fullt ut.

6 tips till dig som vill äta mer grönt

Vegetarian, pescetarian, vegan eller flexitarian; variationerna är många och den gröna trenden är hetare än någonsin. Sugen på att testa äta mer grönsaker och mindre kött? Här är 6 tips som hjälper dig komma igång.
Publicerad 18 december 2019

En undersökning som vi på ViktVäktarna® lät Sifo genomföra visar att tre av fem svenskar – och då främst kvinnor – äter vegetariskt minst en dag i veckan. En tredjedel äter vegetariskt en gång i veckan, fem procent gör det på heltid. 

Många hälsofördelar med att äta grönare kost
Den främsta anledningen till att man väljer att äta vegetariskt är för att det gynnar den egna hälsan. Och visst finns många hälsofördelar med att äta en grönare kost. Enligt Livsmedelsverket löper vegetarianer lägre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar – som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. 

Missa inte viktiga näringsämnen
För dig som är ovan att äta vegetariskt är det viktigt att få koll på vilka näringsämnen du behöver få i dig och hur. Exempelvis kan kosten bli järnfattig om inte bönor, ärter, linser eller sojaprodukter inkluderas. Andra vitaminer som främst finns i kött, fisk eller mjölkprodukter är riboflavin, vitamin B6 och B12. Baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter innehåller riboflavin och B6.

Extra viktigt med vitaminer för veganer
Vitamin B12 är dock svårare att få i sig eftersom det nästan bara finns i animaliska livsmedel och i berikade vegetabiliska livsmedel. För veganer är det därför mycket viktigt med B12-tillskott för att vara säker på att intaget är tillräckligt.

6 tips för att äta mer grönt och hållbart

  1. Mjukstarta och byt ut någon dag i veckan. Börja med att byta ut köttet ett par dagar i veckan. En eventuell känsla av uppoffring blir inte lika påtaglig och du hinner planera ordentligt inför dina vegetariska dagar.
  2. Läs på om substituten. Det finns många olika substitut till kött; quorn, tofu och tempeh är bara några exempel. Testa dig fram för att se vad du gillar bäst. Enligt vår Sifo-undersökning är grönsaker och baljväxter svenskarnas populäraste köttsubstitut.
  3. Variera sätten du tillagar grönsaker på. Det finns en uppsjö av olika grönsakssorter att frossa i – men även olika sätt att tillaga dem på. Alternera mellan olika tillagningssätt – fritera, ånga eller ät grönsaker råa – så får du nya smaker och omväxling i din matlagning.
  4. Utmana dig själv. I januari vankas ”Veganuari”, en utmaning där många peppar varandra att äta helt veganskt under en månad. Känns det för extremt så satsa på lakto-ovo-vegetariskt istället, där du kan äta både mejeriprodukter och ägg. Glöm inte att mycket vegetariskt ingår i Nollpointsmaten! För dig som inte har helt koll på vårt program; NollPointsmat är exakt vad det låter som, mat som har 0 Points.
  5. Hitta inspiration på sociala medier. Många tror helt i onödan att det är svårt och krångligt att äta veganskt eller lakto-ovo-vegetariskt, men att laga mat med mer grönt är inte svårare än att laga mat med animaliskt protein. Sök på ”vegetariskt” eller ”veganskt” recept på Pinterest, Instagram eller i ViktVäktarnas app så hittar du en mängd inspirerande och varierade recept som öppnar en helt ny matvärld för dig!