Clean Living

Clean eating är ett populärt koncept som fokuserar på hälsosamma och oraffinerade livsmedel i sin renaste form. Syftet är att få i sig maximalt med näring och minimalt med tom energi och onödiga tillsatser. Låt dig inspireras!
Publicerad 15 mars 2016

Centrala principer

Den gröna matvåg med raw food, grönsaksjuicer och minskad köttkonsumtion som svept genom Sverige har sitt ursprung i detta koncept. Konceptet må vara nytt, men principerna bakom är gamla som gatan. De grundar sig i en längtan efter naturlig och okonstlad mat med mycket näring och lite tillsatser. Faktum är att de har mycket gemensamt med våra svenska officiella kostråd. Att laga all mat från grunden med rena livsmedel och att undvika processad mat som urlakats på näring är centralt. Näringsrika frukter, grönsaker, bär, rotfrukter och baljväxter är grunden i kosthållningen. Detta kryddas sedan med mindre mängder fisk, kött, nötter, frön och rena kolhydratkällor som quinoa, mathavre och fullkorn. Livsmedel som socker, charkuterier, halvfabrikat, färdiglagad mat och tillsatser som smakförstärkare, konserveringsmedel, emulgeringsmedel och färgämnen undviks i största möjliga mån. En annan viktig princip är närodlad mat. Grödor som skeppas över halva jorden förlorar både näring och smak, dels på grund av transporten och dels eftersom de skördas omogna för att inte ruttna innan de når konsumenten.

Inspiration

Man behöver inte baka eget bröd och koka hemmagjord buljong för att inspireras och inkorporera en del av idéerna i den egna kosthållningen. Säsongsanpassad, närodlad och nyttig mat som tillagas från grunden mår alla bra av. Men kom ihåg att all processad mat inte är onyttig och långt ifrån all naturlig mat är nyttig. Det mesta vi äter idag har processats på ett eller annat sätt, utan att det nödvändigtvis leder till försämrat näringsinnehåll. Öka mängden näringsrika grönsaker, fullkorn och nyttigt fett på tallriken och hoppa över halvfabrikat, smaksatt yoghurt, sockrade flingor, bröd som håller i flera veckor och andra hårt processade livsmedel. Och varför inte slopa godiset i påsk och istället välja ett par riktigt välgjorda tryfflar?

Grönkålspesto

Mixa 1-2 krukor basilika, en näve hackad grönkålsblad (utan stam), ½ dl lättrostade pinjenötter, 1 liten vitlöksklyfta och 1 dl olivolja med en stavmixer. Salta och peppra. Grönkålen bidrar med god smak, ökat näringsvärde och substans åt peston. Servera med sauterade grönsaker och bönpasta eller quinoa.

Grön gazpacho

Kör 2 mogna avokado, 1 hackad vitlöksklyfta och saft och skal från 1 lime i en matberedare. Tillsätt 1 hackad och urkärnad grön chili, 1 stor tomat och 3 salladslökar. Skala och kärna ur en gurka och tillsätt även den. Kör tills allt är finfördelat och späd med ca 6 dl kycklingbuljong. Kör slutligen i en näve korianderblad och smaka av med salt och peppar. Droppa över olivolja, tabasco och aningen citron vid servering.

Tabbouleh

En klassisk tabbouleh är ett utmärkt tillbehör till kött, fisk eller kyckling. Finhacka 3 urkärnade tomater, 1 rödlök, 1 bunt persilja och 1 kruka mynta. Blanda med olivolja, citron, salt och peppar. Vänd ned nykokt bulgur. Servera eventuellt med en sås på turkisk yoghurt, pressad vitlök, tahini (sesampasta) och citron.

Grillad frukt

När sötsuget slår till är grillad frukt ett bra alternativ. Upphettning framhäver den naturliga sötman hos frukterna. Pensla skivor av exempelvis ananas, mango eller persikor med lite olja och tillaga på grillfunktionen i ugnen, 200 i 10-15 minuter. Vänd skivorna efter halva tiden. Pressa över lite lime och servera med färsk mynta och en klick grekisk yoghurt.