Så hanterar du bakslag och kommer tillbaka på rätt spår

Se dina snedsteg som något du kan lära dig av och använd dina erfarenheter som hjälp nästa gång du hamnar i en liknande situation.
Publicerad 20 november 2019

Är du perfekt? Ingen av oss är det! Låt oss bara acceptera att vi kommer att snubbla längs vägen mot målet och att vi då behöver fokusera på hur vi ska hantera det. Men ibland avfärdar vi bakslag genom att tänka tankar som “Ja,ja, jag tar tag i det senare” eller “det kommer att ordna sig”. Den här typen av “det-löser-sig-tankar” kan göra att det känns bättre i stunden, men det hjälper inte situationen vi hamnat i. 

Nog för att vi ska vara snälla mot oss själva även när saker och ting inte går som vi tänkt oss. Men om vi blir för snälla genom att hela tiden tänka att det löser sig utan att vi har en riktig plan för hur det ska lösa sig, kan det leda till att ett litet snedsteg blir till ett stort fall på sikt.

Tricket är att uppmärksamma dig själv på när den här typen av “det-löser-sig-tankar” dyker upp och sedan ta reda på vad du behöver göra för att komma tillbaka på rätt spår. Nästa gång du kommer på dig själv med att lättvindigt avfärda ett bakslag ska du använda det som en signal för att skapa en handlingsplan.

Uppmärksamma dina tankar.
Se om du kan fånga upp några tankar som du lättvindigt brukar avfärda.

Exempel: Du planerar kanske att börja registrera det du äter för att lära dig Pointsvärdena på olika livsmedel på din personliga plan du följer men när det inte blir av säger du kanske till dig själv. “Jag kan börja i morgon istället”.

Gör en plan.
Så fort du uppmärksammat tanken ska du fråga dig själv: “Vad är det första steget jag kan ta för att faktiskt börja?”

Möjlig lösning: Sätt en påminnelse i din telefon precis innan lunch för att du ska komma ihåg att registrera maten du äter, eller be en vän att höra av sig under veckan för att kolla hur det går.

Välj en lösning.
Välj något som känns görbart. Utveckla sedan din personliga handlingsplan genom att bestämma vad du ska göra, när du ska göra det och hur du ska få det att bli av.

Exempel: “Innan jag går och lägger mig ska jag sätta upp en lapp på kylen för att komma ihåg att registrera frukosten i morgon bitti. På lappen ska jag också skriva ner vilken belöning jag ska ge mig själv när jag gått ner X kg”.