Må bra

Vilken är din morot? 4 viktiga frågor att ställa till dig själv när du ska nå ditt mål

Lär dig vilka frågor du kan ställa till dig själv för att vara bättre rustad att nå framgång.
Publicerad 17 oktober 2019

Att sätta mål och göra förändringar som tar dig mot ditt mål är en nyckel till framgång. Men även om du gjort upp de bästa av planer så kommer du att misslyckas ibland. Lär dig vilka frågor du kan ställa till dig själv för att vara bättre rustad att nå framgång. 

Även de allra bästa planer blir inte alltid av. När du planerar att göra något, men av olika anledningar inte gör det du planerat - hur behandlar du dig själv då? Hur låter det inuti ditt huvud? Kanske så här: “Vad är det för fel på mig?” eller “Varför gör jag inte bara som jag säger att jag ska göra?” eller “Jaha, då misslyckas jag igen!”

Det är vanligt att reagera så. Men det är också ganska hårda ord. Ingen lyckas med allt man tänkt sig. Det är viktigare att se tillbaka och ta reda på vad som ställde till det för dig och vad du kan göra annorlunda framöver. Nästa gång du inte gör det du planerat att du ska göra, fråga dig själv följande:

1. Hur kände du dig när du satte upp det här målet?
Var du optimistisk? Beslutsam? Hur föreställde du dig att det skulle kännas att sätta din plan i verket?
Exempel: Du kände dig upprymd när du bestämde att du ska förbereda dina lunchlådor på kvällarna.

2. När det väl var dags att göra det, hur kände du dig då?
Det är nu du kan börja se vad som ställde till det för dig. Om tanken var att packa ihop lunchlådan på kvällen, hur kände du dig då?
Exempel: Du kände dig kanske just då tidspressad eller så var du helt enkelt bara för trött för att ta tag i det.

3. Vad är skillnaden?
Tänk på hur du kände dig under dessa två stunder. Du gjorde kanske upp din lunchplan på en lördag och du hade gott om energi just då. Men på söndag kväll ville du bara backa ur. (Vi har alla varit i den situationen.)

4. Ditt nya mål är…?
Justera din intention så att målet blir mer görbart. Tillbaka till lunchplanen: Du kanske bestämmer dig för att göra några lunchlådor för veckan under en lugn lördag eftermiddag istället för att förbereda dem under vardagskvällarna. Du har precis hjälpt dig själv till framgång!

Du kanske också är intresserad av: