Blogg

Tallriksmodellen ger en hälsosam helhet

Ett bra sätt att hitta en balans i sina måltider är att använda sig av tallriksmodellen. Den handlar inte om exakta mängder utan om proportioner mellan de olika delarna i en måltid. Tallriksmodellen hjälper dig att få i dig alla näringsämnen som du behöver genom att äta varierat. Det hjälper också till att få i dig lagom mycket energi. Tänker du tallriksmodellen får du en hjälp att komponera en hälsosam och mättande måltid utifrån dina behov. Hur ser dina tallrikar ut?

DE OLIKA DELARNA BESTÅR AV:

1. Grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken bör fyllas med livsmedel från denna grupp. För dig som försöker gå ner i vikt eller inte rör dig så mycket kan det fylla halva tallriken.

2. Potatis, pasta, bröd och gryn som ris, bulgur och mathavre. Välj gärna fullkornsvarianterna.

3. Kött fisk, ägg, och baljväxter som bönor, linser och ärter. Denna del är den minsta delen på tallriken.

Sugen på lite inspiration?
Läs om hur Ulrika lyckades förändra sitt beteende här eller lyssna på när hon gästar senaste avsnittet av vår podd.

/Maria