Mat

Välgörande bär

Alla känner väl vid det här laget till vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men alla har förmodligen inte hört talas om fytokemikalier. De låter kanske inte så aptitliga, men skenet kan bedra.

Växternas immunförsvar
Det har länge varit känt att en kost med mycket grönsaker, frukter och bär minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men vad beror det på egentligen? Att det endast skulle handla om ett högt intag av vitaminer och mineraler verkar inte stämma. I så fall borde vitamintillskott ge samma effekt, vilket man vet att de inte gör. Många forskare tror att hemligheten ligger i fytokemikalierna. Deras främsta uppgift är att skydda växter mot yttre hot som solens strålning, bakterier, svampar och insektsangrepp. När vi får i oss dem kan de agera på många olika sätt. De flesta fungerar som antioxidanter och skyddar mot oxidativ stress. Andra har hormonliknande effekter och en del påverkar kroppens enzymer. De hjälper också till att hålla oss friska genom att dämpa inflammationsprocesser, aktivera immunförsvaret, stärka kroppens naturliga avgiftningssystem och motverka alla möjliga sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och diabetes.

Fytokemikalier utgör ofta själva färgpigmentet i växter och de flesta sitter därför i skalet. Generellt gäller att ju starkare färg desto mer fytokemikalier.

Gammal läkekonst
Utan att ha någon kännedom om fytokemikalier har människor länge använt dem som läkemedel. Bland annat började salicin från pilträd användas som antiinflammatorisk, febernedsättande och smärtstillande medicin för tusentals år sedan. Senare användes det för att utveckla aspirin. Gurkmeja, som innehåller fytokemikalien kurkumin, har använts som en antiinflammatorisk läkeväxt mycket länge. Många av fytokemikalierna är just antiinflammatoriska och kan hjälpa till att dämpa alla typer av inflammatoriska sjukdomar.

Mycket kvar att upptäcka
Forskare har redan upptäckt tusentals fytokemikalier men troligen finns det många fler. Hittills har bara en liten andel av dem blivit noga studerade. Några av de bäst undersökta är karotenoider och flavonoider. Karotenoider är en av de största grupperna fytokemikalier. De utgör ofta de gula, orangea och röda färgpigmenten i växter, men även bladgrönsaker som spenat är rikt på karotenoider. Förutom i bär, frukt och grönsaker finns de även rikligt i lax och äggula. Flavonoider är en annan stor grupp fytokemikalier. De kan ha varierande färg och finns i många olika födoämnen. Höga halter hittar man bland annat i rött vin eftersom det är färgämnet som ger druvorna dess färg. Det finns även mycket i citrusfrukter.

De flesta fytokemikalier, med vissa undantag, är inte förtjusta i värme. Det är alltså bäst att få i sig dessa godingar i form av färska bär, frukter och grönsaker. Se det som ännu en god anledning att frossa i säsongens färska grödor.