Må bra

Uppmärksamma dina framsteg - och gör så gott du kan!

Att känna dig motiverad att göra ditt bästa kan hjälpa dig att uppnå dina mål, men att sikta på perfektion kan sätta käppar i hjulet för din framgång. Här förklarar vi varför.
Publicerad 5 mars 2020 | Uppdaterad 21 februari 2023

Den som eftersträvar perfektion lägger fokus på att göra allting rätt istället för att fokusera på att ändra beteende och hitta ett sätt att göra saker på som funkar utifrån sitt liv och sin vardag i det långa loppet. 

En livstilsförändring tar sin tid och det är viktigt att även fira delmålen som du uppnått under din resa. Det är därför vi förespråkar att se på dina framsteg - och inte försöka uppnå perfektion.

3 snabba fakta

  1. När vi strävar efter perfektion är det mindre troligt att vi anpassar vår strategi till nya förutsättningar om vi får problem att nå vårt mål. Detta kan leda till att vi antingen ger upp helt och hållet, eller fortsätter att pressa oss för att nå ett mål vi kanske aldrig uppfyller.
  2. När vi strävar efter perfektion är vi mindre benägna att göra det vi behöver göra (äta hälsosamt och röra på oss mer) för att uppnå målet då det kan kännas oöverkomligt. Detta beror sannolikt på en oro för att ingenting vi gör kommer att vara tillräckligt.
  3. När vi accepterar att brister är en del av att vara människa, är det mer troligt att vi ser annorlunda på utmaningar och motgångar och anpassar vår strategi så att vi kan börja göra sådant som hjälper oss att gå ner i vikt och hålla kilona borta.

Ingen är perfekt - bejaka dina brister och nå framgång

Att acceptera sina brister kan ta dig närmare ditt önskade mål. Välj två till tre strategier nedan och ta hjälp av dem när saker och ting inte går som planerat. Det kommer hjälpa dig i stunden och även ge dig förutsättningar att nå framtida framgång.

1. Tänk på någon du ser upp till och vilka egenskaper den personen har. Identifiera tre saker som ni har gemensamt. 

2. Lägg märke till vad som händer när du visar dig själv samma vänlighet som du skulle visa ett barn som gjort ett misstag.

3. Skriv ner tre saker om dig själv som du är tacksam för idag.

4. Fokusera på hur det känns när du tänker på någon som verkligen bryr sig om dig.

5. Nästa gång du upplever ett bakslag, t ex du blir missnöjd med resultatet på vågen, du har inte varit så aktiv som du tänkt dig eller du åt något annat än det du planerat för. Fråga då dig själv vad du kan lära dig av från den situationen.

6. Behandla dig själv som en vän och var snäll mot dig själv. 

✨Tips!

Ta en stund och reflektera över de beteendeförändringar du gjort hittills. Hur har dessa påverkat dig och hur känns det? Stanna upp, var stolt över det du åstadkommit och ge dig själv en stor klapp på axeln. Du är grym!