Marias blogg om

Mat, vikt & hälsa

Här får du inspiration, tips och recept för en hälsosam livsstil!
 

Häng med på #mammapeppen 2018

Ni har väl inte missat vårt initiativ Mammapeppen? Mammapeppen är ett initiativ för mammor som vill peppa och inspirera andra mammor till att leva bra och hälsosamt. Äta bra mat, träna lite, kanske gå ner några kilon om man vill men framförallt njuta av livet på ett hälsosamt sätt. Med Mammapeppen får du tips, råd, inspiration och en massa goda och hälsosamma recept. Häng med du också!  Mammapeppen är ett samarbete mellan ViktVäktarna och Loppi och årets peppmammor är Sara, Linda och Sara.

Gå med i den nystartade Facebookgruppen, bli peppad av andra och peppa dem på deras hälsoresor. Våra peppmammor kommer att dela med sig av sina vloggar och blogginlägg under resans gång.

Läs mer om Mammapeppen och läs om våra peppmammor här >> 

Glad midsommar!

18 juni

Den här veckan ser många fram emot både fotbolls VM och midsommar. En vecka som kan kännas som en riktig utmaning för den som försöker gå ner i vikt. Läs gärna om våra bästa tips för att klara veckan här 

midsommar mat och viktminskning

Midsommar kan vara en utmaning men man har alla möjligheter att göra midsommar till en bra dag. Mycket av det som intas på midsommar är hälsosamma alternativ. Vad sägs om färskpotatis, sill och jordgubbar? Se bara till att vara med och påverka vad som dukas fram så har du alla möjligheter att göra dagen bra. Med lite lekar och dans kring midsommarstången får vi dessutom in lite aktivitet.

Alkoholhaltiga drycker anser många hör midsommar till. Fundera på vad som är viktigast för dig, är det nubben till lunchen eller något annat? Kanske behöver du inte dricka hela dagen utan kan välja det viktigaste. Det finns idag många bra alkoholfria alternativ som faktiskt inte behöver vara en uppoffring men är betydligt hälsosammare alternativ. Både öl, mousserande och vin finns idag i bra varianter på Systembolaget. Våga testa!

Testa också något av våra bästa recept till midsommar

Tänd grillen - och njut!

11 juni

Att grilla är inte bara härligt somrigt och fantastiskt gott. Det är dessutom ett utmärkt

sätt att laga hälsosam mat. När vi grillar får vi massor med smak, men det krävs inget stekfett. Dessutom går det att grilla det mesta.

Här är våra bästa tips för en lyckad och hälsosam grillning:
 • Ha gott om tid – Att grilla måste få ta tid. Se till att alltid sätta på grillen i god tid för att få till en bra glöd.
 • Grilla alltid grönsaker som tillbehör - Grillade grönsaker blir perfekt tillbehör till köttet. Grillad majskolv är en klassiker, men det finns så många grönsaker som är goda att grilla. Aubergine, sparris, färsk vitlök och citron är några exempel. Visste du att du t o m kan grilla din sallad? Välj en fast sort (t ex romansallad eller gemsallad), halvera, pensla med olja och lägg på grillen.
 • Grilla frukt till dessert - När maten är klar brukar glöden vara som bäst. Se till att använda den till en god efterrätt genom att lägga frukt på grillen. Persikor eller ananas är enkelt och gott.
 • Smala såser -  Kalla såser passar perfekt till grillat. Använd fraiche 5% eller turkisk yoghurt 3,5% som bas och smaksätt med vitlök, lime, färska örter eller din favoritsmak.
 • Se upp för marinaden - Se upp med färdiga marinader, de innehåller ibland mycket socker eller fett. Gör gärna din egen marinad så har du koll på innehållet. Man kan
 • också smaksätta med en rub som är en torr kryddblandning som man gnider in köttet eller fisken med.
 • Lägg fisk på grillen - Fisk är ett hälsosamt alternativ på grillen. Fet fisk är oftast lättare att grilla eftersom den håller ihop bättre. Många typer av fisk är god att grilla hel med skinn. Använd gärna ett galler, ett så kallat halster så slipper du fisk som fastnar på grillgallret eller trillar ner i glöden. Magrare fisk som torsk passar också att grilla i foliepaket.
 • Kalla råvaror fastnar på grillen - Se till att råvarorna är rumstempererade innan de läggs på grillen.

Grilltips

Håll koll på dryckerna

4 juni

När värmen är här lockar säkert olika typer av svalkande drycker. Att få i sig vätska är livsnödvändigt. En vuxen människa består av ungefär 60% vatten och det används av kroppen för många olika funktioner. För att fylla på bör vi dricka ungefär 1,5-2 liter vätska per dygn.

släck törsten

Vatten är den bästa törstsläckaren, men vi dricker många gånger också andra drycker och då gäller det att se upp med energiinnehållet. Det är ganska enkelt att få i sig stora mängder energi på en dag enbart genom dryck. Drycker ger dock inte mättnadskänsla på samma sätt som mat, vilket innebär att vi oftast äter samma mängd mat utöver det vi dricker. Om vi tar en Coca cola till lunchen äter vi troligtvis inte en mindre portion mat än om vi drack vatten. Om du inte håller koll på ditt intag och du under en dag dricker sådant som innehåller energi kan du enkelt komma upp i ditt dagliga energibehov enbart på dryck.

Såhär kan dryck motsvarande dagsintaget av SmartPoints se ut:

Frukost: 2 dl juice
Förmiddag: 4 dl Caffe latte
Lunch: 1 burk Coca cola
Kväll: 1 glas vin

Ha det fint i värmen!

/Maria

Se fördelarna bortom vågen

28 maj

Det handlar om så mycket mer än maten på tallriken och siffran på vågen. Siffrorna på vågen är en del, men ofta får vi många andra fördelar av vår viktnedgång. Troligtvis mår vi bättre både psykiskt och fysiskt, vi blir kanske piggare och orkar mer. Du som kommit en bit på din resa har säker uppmärksammat några fördelar med att gå ner i vikt och du som är i början av din resa kommer snart att märka av dem.

Det är klokt att reflektera över annat än siffran på vågen för få ett större perspektiv på sin viktnedgång:

 • Om du bortser från en lägre siffra på vågen, vilka fördelar ser du framför dig av din viktnedgång? T. ex. ”Jag vill orka leka med mina barn”, eller ”Jag vill kunna få på mig mina favoritjeans”.
 • Vilka nya hälsosamma vanor har du tagit till dig/behöver du ta till dig för att få dessa fördelar?
 • Vilka sämre beteenden har du gjort dig av med/behöver du göra dig av med för att nå ditt mål?

Gör en bra vecka,

/Maria

Goda val

Dags för picknick!

21 maj

När dagarna blir längre så letar vi oss gärna ut för härliga picknickar i det gröna. Den som tänker på sin vikt kan känna att picknicken blir en utmaning, men med lite planering så är det enkelt att få till en hälsosam och trevlig picknick. Grönsaksstavar, jordgubbar och vindruvor är perfekt plock efter en matig sallad eller wrap. Glöm inte heller att aktivera er mer roliga lekar som kubb, frisbee eller femkamp. Här är några trevliga recept för kommande picknick. Läs mer om hur du planerar en mysig picknick>>

picknick tips

/Maria

Långsiktigt tänk

14 maj

Det är lätt att se sin viktnedgång som en quick-fix och att vi en dag bli ”klara” och då kan återgå till vårt vanliga liv och slippa tänka på vad vi äter. Det farliga i sådant tänk är att det sällan blir ett långsiktigt resultat. Så snart vi slutar kommer vi åter att gå upp i vikt eftersom vi inte förändrat vårt beteende på riktigt. Om det känns motigt att tänka på att vara ViktVäktare för alltid så är det viktigt att fundera över sitt eget syfte med sin viktnedgång. Vi behöver hitta nya hälsosamma vanor som vi kan tänka oss behålla livet ut.

Här är 5 tips för att lyckas på lång sikt:

 • Se din viktminskning som en livsstilsförändring istället för att se det som enbart viktminskning. Försök att fokusera på mer än bara vikten och hitta din egen drivkraft till din livsstilsförändring.
 • Det är nu du ska lära dig. Ta chansen att lära dig på riktigt vad som fungerar för dig och hur du hanterar olika situationer. Hur gör jag när jag ska äta ute eller på semestern?
 • Fortsätt leva! Fester, högtider, fika och middagar är en del av livet och är inget som vi ska låta bli. Se bara till att ha en hälsosam grund så ryms även detta i ett hälsosamt liv. Lär dig också hur du väljer smart och hur mycket som är lagom.
 • Låt det ta tid. Snabbast vinner inte, snarare tvärt om! En snabb viktminskning är varken hälsosamt eller långsiktigt. Låt det ta tid för att hitta ett sätt som fungerar i längden. Gör gärna några förändringar i taget. Börja med maten, lägg sedan till motionen.
 • Slå ett slag för vanlig mat. Om du äter dig mätt på vanlig mat varje dag så kommer du långt. Det behövs inga piller, pulver eller specialprodukter. Ät det som familjen äter, men håll koll på portionsstorleken.

Soliga hälsningar,

/ Maria

Jag har inte tid…

7 maj

Våra liv blir allt mer hektiska och vi förväntas ha många bollar i luften och hinna med mycket. När man är mitt uppe i den stressiga vardagen är det lätt att prioritera bort fel saker. Försök att planera bra och realistiskt, och prioritera vad som faktiskt är viktigt för dig och din hälsa i första hand.

Minska på sådant som inte är viktigt för dig
Lär dig att säga nej till andra för att kunna säga ja till dig själv. Du kanske irriterar eller sviker någon, men ibland är det nödvändigt för att du själv ska må bra.

Ta hjälp av andra
Våga be om hjälp, både av familjemedlemmar eller av kollegorna. Våga lita på att andra kan göra det lika bra som du. Börja med att be barnen blocka i eller ur diskmaskinen.

Stäng av tv:n (och andra tekniska prylar)
Tänk vad mycket tid du kan spara om du minskar på tiden framför tv:n eller sociala medier i telefonen. Det är inget krav att ständigt vara uppkopplad, testa!
 

Ha en fin vecka!
/Maria

jag har inte tid

Ha alltid bra mat hemma

2 maj

Genom att fylla upp skafferiet och kylen med bra mat, så har du alltid möjlighet att laga eller plocka ihop en bra måltid av det som finns hemma. Även de dagar när tiden är knapp eller du inte orkar gå till affären. Det finns många matvaror som har lång hållbarhet och som därför passar extra bra.

Skafferiet
Konserver som krossade tomater, bönor, tonfisk och majs, tillsammans med torrvaror som ris, pasta bulgur, linser och havregryn bör alltid finnas i skafferiet. Dessutom är det bra att ha olika typer av smaksättare som kryddor, soja och buljong.

Kylen
Köp hem frukt och grönt med lång hållbarhet som morötter, vitkål, potatis, lök och äpple. Ägg är också alltid klokt att ha hemma.

Frysen
Frysen kan man fylla upp med fisk, kycklingfilé, bär, grönsaksblandningar och bröd.

Tre smarta shoppingtips:

 

 • Skriv inköpslista – men gör det när du är mätt och nöjd.
 • Håll dig till din inköpslista – och undvik att spontanhandla. Bra för både din plånboksbudget och din SmartPointsbudget.
 • Köp hem NollPointsmat – att ha som bas vid dina måltider. Komplettera inköpslistan med tillbehör och andra godsaker för din SmartPointsbudget.

/Maria

Hälsningar från träningsresan!

23 april

Den här veckan befinner sig ett stort gäng på Mallorca på vår träningsresa som anordnas tillsammans med Springtime travel. Vi varvar mängder av träning med utflykt till bergen, inspirerande föreläsningar, god mat och härlig gemenskap. Såklart kan man träna så mycket eller så lite man vill och anpassa till sin egen nivå. Kika gärna hur resenärerna har det på Instagram under #vvmallorca

träningsresa med viktväktarna

Håll utkik här på hemsidan om du också är sugen på att följa med på en kommande träningsresa.

Glada människor gör hälsosammare val!

16 april

Forskning visar att människor som känner sig glada är mer hälsosamma. De är mer fysiskt aktiva, sover bättre och äter mer hälsosamt. De är även mer framgångsrika och social engagerade. Sambandet gäller även omvänt.

Ta dig tid att göra något som du mår bra av – vad får dig att på bra och vad gör dig glad?

 

3 tips för en glad start på dagen:

 • Tänk på något positivt direkt när du vaknar. Våra tankar påverkar våra känslor och det vi gör – och därmed också hur vi lyckas med det vi tar oss för.
 • Le mot dig själv i spegeln det första du gör. Även ett påtvingat leende kan göra dig glad och påverka ditt humör positivt. Det kommer säkert kännas fånigt i början, men sen upptäcker du att ditt humör har lyfts och du kommer börja le på riktigt.
 • Ta leendet med dig ut mot de personer du möter. Ett leende smittar och när du ler mot andra kommer de med största sannolikhet le mot dig och du får en positiv sinnesstämning.

glada människor

/Maria

Vill du ha mer?