Marias blogg om

Mat, vikt & hälsa

Här får du inspiration, tips och recept för en hälsosam livsstil!
 

8 hälsosamma rutiner

6 augusti

Nu börjar många komma tillbaka till vardagen efter semestrar och ledighet. Under sommaren tappar vi oftast många av våra rutiner och kanske har du släppt lite på dem och vill ta nya tag. Ta dig tillbaka till rutinerna så är du snart på banan igen.

rutiner

Varför är det viktigt med rutiner?

Rutiner förenklar vardagen åt oss eftersom vi agerar utan att behöva tänka efter. Människan är i grunden ett vanedjur som mår bäst av rutiner. Det viktigaste är att sova, äta och röra sig regelbundet. När vi har bra rutiner klarar vi bättre av förändringar som sker runt omkring oss. Ett bra exempel är tandborstningen, vi tänker inte på den på morgonen och kvällen – vi gör det bara. Det skulle till och med kännas konstigt om vi inte gjorde det.

Tips på 8 hälsosamma rutiner i vardagen

Vilka har du börjat med och vilka kan du ta till dig?

 1. Ät frukt och grönsaker till varje måltid eller som mellanmål.
 2. Packa alltid ner ett bra mellanmål innan du går hemifrån.
 3. Ät frukost varje dag.
 4. Ha en aktivitetsmätare på dig varje dag.
 5. Sitt alltid ner vid bordet när du äter en måltid.
 6. Ha alltid bekväma skor med dig.
 7. Sov minst sex till nio timmar per natt.
 8. Planera veckans mat och motion i förväg.

Börja nu med att planera mat och motion för kommande vecka så är du snabbt på rätt väg.

 

Ha en fin vecka!

/Maria

Mat när du är på språng

9 juli

Såhär i sommar och semestertider är många av oss ute och reser. När vi inte är hemma är det givetvis svårare att ha kontroll över maten och det går inte att styra utbudet. Det finns dock alltid bättre och sämre val när du är ute och åker längs vägarna eller en dag då du bara behöver en snabb lunch från mataffären.

På snabbmatsrestaurang eller vägkrog

Kolla om de har några alternativ som verkar mer hälsosamma. Har du ViktVäktarnas app kollar du enkelt upp det bästa valet på menyn på många av de vanligaste restaurangerna.
Våga vara besvärlig. Det går nästan alltid att byta ut saker i den ordinarie menyn, det finns till exempel nästan alltid ett bättre alternativ till pommes frites.
Tänk på portionsstorleken. Om portionen är stor måste du inte äta upp allt. Såklart är det dumt att slänga mat, men be då om att få ta med dig resterna hem.

I mataffären

Leta efter salladsbaren. Många mataffärer har idag en salladsbar där du själv plockar ihop en sallad. Det är ett utmärkt val! Välj gärna kycklingfilé, räkor, bönor eller ägg för att få en mättande sallad. Se upp för dressingar och kladdiga röror!
Kolla först, ät sen. Smoothies, soppor, drickyoghurt och liknande ser ofta nyttigt ut. Men kolla SmartPointsvärdet först för at inte få en tråkig överraskning i efterhand.
Grillad kyckling. Varm, grillad kyckling finns i många affärer, det finns ibland också färdiga salladsblandningar och tillsammans blir det en snabb lunch på till exempel jobbet.
Kolla kyldisken. De flesta mataffärer har kylda rätter, t.ex sallader och sushi som kan vara bra alternativ. Kika vad som finns där, men se upp för kladdiga röror i mackor och liknande.
Keso och kvarg. Om det är svårt att hitta något i matigt är keso och kvarg bra lättare alternativ tillsammans med en banan eller annan frukt, kanske toppat med lite nötter.

Hoppas ni har en härlig sommar!

/Maria

Släpp inte taget helt under semestern

2 juli

Vilka hälsosamma rutiner har du till vardags? Håll dessa även under sommaren och fortsätt göra bra val oavsett var du befinner dig under semestern. Här ger vi dig några tips för att inte släppa taget helt under semestern.

Så mycket som möjligt rätt
Det behöver inte vara allt eller inget. Även om du inte sköter dig till hundra procent under semestern gör det stor skillnad att inte släppa det helt. Bara för att du tar den där glassen behöver inte resten av dagen vara förstörd. Om resten av dagen bli bra har glassen mindre betydelse i längden. Försök att hålla dig till vissa av dina goda vanor så blir det lättare att komma tillbaka efter ledigheten.

Fortsätt planera maten
Försök att inte ”ta det som det kommer” när det gäller maten. Om du till vardags är duktig på att planera, fortsätt med det under sommaren. Glöm inte alla fräscha sallader du kan njuta av och färska frukter och grönsaker är riktigt hälsosam lyx i sommartid.

Motionera, men kanske på ett annat sätt
Om du kommit igång med motionen, fortsätt med det även under sommaren. Du kanske inte gör samma sak som under resten av året men det innebär fortfarande inte att du ska sluta helt och hållet. Ett par bra skor i väskan var du än ska, gör det lätt att alltid få till någon typ av motion. Testa sätta ihop ett eget träningspass med övningar som du kan göra på gräsmattan, eller njut av långa promenader i det fina vädret, kanske med ett dopp längs vägen?

Gå på möten på annan ort
Du vet väl att du kan gå på ViktVäktarmöte var som helst i Sverige? Kanske har du ett möte i närheten av sommarstugan?  

Njut av semestern!

/Maria

Häng med på #mammapeppen 2018

Ni har väl inte missat vårt initiativ Mammapeppen? Mammapeppen är ett initiativ för mammor som vill peppa och inspirera andra mammor till att leva bra och hälsosamt. Äta bra mat, träna lite, kanske gå ner några kilon om man vill men framförallt njuta av livet på ett hälsosamt sätt. Med Mammapeppen får du tips, råd, inspiration och en massa goda och hälsosamma recept. Häng med du också!  Mammapeppen är ett samarbete mellan ViktVäktarna och Loppi och årets peppmammor är Sara, Linda och Sara.

Gå med i den nystartade Facebookgruppen, bli peppad av andra och peppa dem på deras hälsoresor. Våra peppmammor kommer att dela med sig av sina vloggar och blogginlägg under resans gång.

Läs mer om Mammapeppen och läs om våra peppmammor här >> 

Glad midsommar!

18 juni

Den här veckan ser många fram emot både fotbolls VM och midsommar. En vecka som kan kännas som en riktig utmaning för den som försöker gå ner i vikt. Läs gärna om våra bästa tips för att klara veckan här 

midsommar mat och viktminskning

Midsommar kan vara en utmaning men man har alla möjligheter att göra midsommar till en bra dag. Mycket av det som intas på midsommar är hälsosamma alternativ. Vad sägs om färskpotatis, sill och jordgubbar? Se bara till att vara med och påverka vad som dukas fram så har du alla möjligheter att göra dagen bra. Med lite lekar och dans kring midsommarstången får vi dessutom in lite aktivitet.

Alkoholhaltiga drycker anser många hör midsommar till. Fundera på vad som är viktigast för dig, är det nubben till lunchen eller något annat? Kanske behöver du inte dricka hela dagen utan kan välja det viktigaste. Det finns idag många bra alkoholfria alternativ som faktiskt inte behöver vara en uppoffring men är betydligt hälsosammare alternativ. Både öl, mousserande och vin finns idag i bra varianter på Systembolaget. Våga testa!

Testa också något av våra bästa recept till midsommar

Tänd grillen - och njut!

11 juni

Att grilla är inte bara härligt somrigt och fantastiskt gott. Det är dessutom ett utmärkt

sätt att laga hälsosam mat. När vi grillar får vi massor med smak, men det krävs inget stekfett. Dessutom går det att grilla det mesta.

Här är våra bästa tips för en lyckad och hälsosam grillning:
 • Ha gott om tid – Att grilla måste få ta tid. Se till att alltid sätta på grillen i god tid för att få till en bra glöd.
 • Grilla alltid grönsaker som tillbehör - Grillade grönsaker blir perfekt tillbehör till köttet. Grillad majskolv är en klassiker, men det finns så många grönsaker som är goda att grilla. Aubergine, sparris, färsk vitlök och citron är några exempel. Visste du att du t o m kan grilla din sallad? Välj en fast sort (t ex romansallad eller gemsallad), halvera, pensla med olja och lägg på grillen.
 • Grilla frukt till dessert - När maten är klar brukar glöden vara som bäst. Se till att använda den till en god efterrätt genom att lägga frukt på grillen. Persikor eller ananas är enkelt och gott.
 • Smala såser -  Kalla såser passar perfekt till grillat. Använd fraiche 5% eller turkisk yoghurt 3,5% som bas och smaksätt med vitlök, lime, färska örter eller din favoritsmak.
 • Se upp för marinaden - Se upp med färdiga marinader, de innehåller ibland mycket socker eller fett. Gör gärna din egen marinad så har du koll på innehållet. Man kan
 • också smaksätta med en rub som är en torr kryddblandning som man gnider in köttet eller fisken med.
 • Lägg fisk på grillen - Fisk är ett hälsosamt alternativ på grillen. Fet fisk är oftast lättare att grilla eftersom den håller ihop bättre. Många typer av fisk är god att grilla hel med skinn. Använd gärna ett galler, ett så kallat halster så slipper du fisk som fastnar på grillgallret eller trillar ner i glöden. Magrare fisk som torsk passar också att grilla i foliepaket.
 • Kalla råvaror fastnar på grillen - Se till att råvarorna är rumstempererade innan de läggs på grillen.

Grilltips

Håll koll på dryckerna

4 juni

När värmen är här lockar säkert olika typer av svalkande drycker. Att få i sig vätska är livsnödvändigt. En vuxen människa består av ungefär 60% vatten och det används av kroppen för många olika funktioner. För att fylla på bör vi dricka ungefär 1,5-2 liter vätska per dygn.

släck törsten

Vatten är den bästa törstsläckaren, men vi dricker många gånger också andra drycker och då gäller det att se upp med energiinnehållet. Det är ganska enkelt att få i sig stora mängder energi på en dag enbart genom dryck. Drycker ger dock inte mättnadskänsla på samma sätt som mat, vilket innebär att vi oftast äter samma mängd mat utöver det vi dricker. Om vi tar en Coca cola till lunchen äter vi troligtvis inte en mindre portion mat än om vi drack vatten. Om du inte håller koll på ditt intag och du under en dag dricker sådant som innehåller energi kan du enkelt komma upp i ditt dagliga energibehov enbart på dryck.

Såhär kan dryck motsvarande dagsintaget av SmartPoints se ut:

Frukost: 2 dl juice
Förmiddag: 4 dl Caffe latte
Lunch: 1 burk Coca cola
Kväll: 1 glas vin

Ha det fint i värmen!

/Maria

Se fördelarna bortom vågen

28 maj

Det handlar om så mycket mer än maten på tallriken och siffran på vågen. Siffrorna på vågen är en del, men ofta får vi många andra fördelar av vår viktnedgång. Troligtvis mår vi bättre både psykiskt och fysiskt, vi blir kanske piggare och orkar mer. Du som kommit en bit på din resa har säker uppmärksammat några fördelar med att gå ner i vikt och du som är i början av din resa kommer snart att märka av dem.

Det är klokt att reflektera över annat än siffran på vågen för få ett större perspektiv på sin viktnedgång:

 • Om du bortser från en lägre siffra på vågen, vilka fördelar ser du framför dig av din viktnedgång? T. ex. ”Jag vill orka leka med mina barn”, eller ”Jag vill kunna få på mig mina favoritjeans”.
 • Vilka nya hälsosamma vanor har du tagit till dig/behöver du ta till dig för att få dessa fördelar?
 • Vilka sämre beteenden har du gjort dig av med/behöver du göra dig av med för att nå ditt mål?

Gör en bra vecka,

/Maria

Goda val

Dags för picknick!

21 maj

När dagarna blir längre så letar vi oss gärna ut för härliga picknickar i det gröna. Den som tänker på sin vikt kan känna att picknicken blir en utmaning, men med lite planering så är det enkelt att få till en hälsosam och trevlig picknick. Grönsaksstavar, jordgubbar och vindruvor är perfekt plock efter en matig sallad eller wrap. Glöm inte heller att aktivera er mer roliga lekar som kubb, frisbee eller femkamp. Här är några trevliga recept för kommande picknick. Läs mer om hur du planerar en mysig picknick>>

picknick tips

/Maria

Vill du ha mer?