God sömn ger hälsosam vikt

Vad man äter och fysisk aktivitet är grunden för att hålla en hälsosam vikt. På senare år har forskningen visat att en annan viktig del för normalvikt är en god sömn.
Publicerad 28 juni 2018

Här får du några tips för bättre sömn! Har du känt ett ökat sug efter sötsaker och snabb energi efter en natt med dålig sömn? Inte så konstigt för rubbningar i sömnen och dygnsrytmen påverkar både ämnes- och energiomsättningen. Sover man för lite har kliniska studier påvisat att kortisolnivåer och tyreoideahormoner, som alltså reglerar ämnesomsättningen, ändras. Sömnbrist gör också att mättnadshormonet leptin minskar och det aptitstimulerande hormonet gherlin ökar.

Det här inträffar redan vid en kortvarig sömnstörning. Det är alltså detta och bristen på energi som gör att sömnbrist skapar exempelvis sötsug eftersom man behöver fylla på med snabb energi. För att hålla sig på banan är det bra att vara lite vaksam på sötsug dagen efter en dålig natt. Försök att välja mat bra mat istället för t ex sötsaker, fikabröd eller vitt bröd. Var extra noggrann med att äta mellanmål, att dricka vatten och vara fysiskt aktiv så att du sover bättre nästa natt.

Hur ska man då göra för att få en bra sömn?

  • Motion är något som fungerar, dels för att man blir fysiskt utmattad, dels för att detta minskar stressnivån, som ofta är ett hinder för att sova. Men se till att inte träna för sent på kvällen för då kan detta få motsatt effekt. Här är några tips för en bättre sömn.
  • Öka exponeringen av dagsljus på dagen.
  • Regelbundna vanor, alltså att gå och lägga sig samma tid varje kväll och att gå upp samma tid varje morgon. Regelbundna matvanor har också visat sig bidra till en god nattsömn.
  • ”Freda” sovrummet, jobba inte, titta inte på tv eller spela datorspel i sängen. Se också till att det är mörkt, svalt och tyst.
  • Kaffe och te innan läggdags bör undvikas. Däremot vittnar många om att varm mjölk eller choklad ger en bättre sömn.
  • Försök att inte tänka på problem innan läggdags. Kan du inte stoppa tankarna gör något annat som att läsa en bok, meditera, fokusera på din andning, räkna får eller gå upp och skriv en lista på allt som oroar dig. Så får du ut det ur systemet även om du kanske inte kan göra något åt det just då.

Tänk på att tillfälliga sömnrubbningar är helt naturligt att drabbas av då och då.