Mat

5 sätt att minska SmartPointsvärdet för dina favoritrecept

SmartPoints besparingarna börjar i köket! Minska SmartPointsvärdet redan när du lagar maten med de här insider-tipsen.

“Vänta - hur många SmartPoints är det sa du?!”

Receptskaparen är ett favoritverktyg för många av våra medlemmar eftersom den gör det enkelt att skapa och spara dina favoritrecept så att du snabbt kan regga SmartPointsvärdet för dem. Ibland när du lägger in gamla favoritrecept kanske du förfaras över det höga SmartPointsvärdet som rätten får. Men det behöver inte betyda att du måste säga hejdå till en familjefavorit! Med lite smarta knep så kan du fortsätta njuta av dina favoriter. 

Men först: Vad är Receptskaparen och var hittar du den?

Det är ett verktyg som inkluderas i ditt medlemskap och finns tillgänglig i WW-appen och på viktvaktarna.se. Istället för att registrera varenda ingrediens i ett recept varje gång du ska registrera det så kan du göra det på en gång med tre snabba klick. 

Så här minskar du SmartPointsvärdet för dina favoritrecept

1. Addera NollPointsmat

Om du  skapar ett recept i appen och blir chockad över SmartPointsvärdet så kan du försöka att leka lite med ingrediensmängderna. Genom att öka mängderna för NollPointsmaten (frukt och grönsaker är 0 på alla tre planerna) så kommer rättens volym att bli större utan att höja SmartPointsvärdet. Och vad innebär det? Jo att du får fler portioner med mindre SmartPoints per portion. 

2. Minska på mängderna

Om det är en ingrediens som du verkligen älskar och inte vill byta ut så kan du bara använda lite mindre av den. Till exempel - se hur SmartPointsvärdet ändras om du använder en halv mozzarella istället för en hel. 

3. Använd lättare alternativ

För att minska SmartPointsvärdet per portion utan att förstöra ett recept så kan du prova att ersätta en ingrediens som har högt SmartPointsvärde med en ingrediens som har ett lägre SmartPointsvärde. Använd t.ex. grädde och ost med lägre fetthalt - du kommer bli förvånad över hur gott det blir ändå. Bonus - här får du förslag på alternativ för att få in mer frukt och grönsaker:

Sugen på en toast?

Prova att använda sötpotatis istället för bröd - hur kul som helst ju! Prova det här receptet - Sötpotatistoast med ägg och bacon 

Vill du ha pasta?

Prova att ersätta pastan med grönsakspasta som t.ex. zucchininudlar, kålrotsspaghetti, butternutspaghetti eller aubergine - som det här receptet Köttfärsragu med butternutspaghetti 

Cravings för glass?

Gör egen glass på frusna bananer istället för grädde - Nice cream med varma äpplen 

Sugen på något sött?

Ersätt en del av degen i de klassiska chokladbollarna med en jordgubbe i mitten så minskar SmartPointsvärdet radikalt - Chokladbollar med jordgubbar 

Vill du ha sliders?

Byt ut brödet mot t.ex zucchini - prova dessa zucchini-sliders 

Sugen på nachos?

Byt ut de klassiska nachochipsen till små snackpaprikor - prova paprikanachos

4. Minska portionsstorleken

Det krävs inte en expert för att se att mindre portioner ger mindre SmartPointsvärden. Om du brukar fylla halva tallriken med pasta så prova att endast fylla en fjärdedel av tallriken istället. I Receptskaparen kan du ange antalet portioner som rätten ska ge och ju fler portioner ett recept ger desto mindre blir portionen och även SmartPointsvärdet. 

5. Gör smarta val tidigare på dagen

Om du vill äta en rätt som har många SmartPoints utan att justera den så är det helt okej! Börja med att fundera ut hur många SmartPoints du behöver. Sedan kan du räkna baklänges och se var under dagen som du kan minska på SmartPointsvärdena. (Kom ihåg att du kan föra över upp till 4 SmartPoints per dag till din veckobonus. Din veckobonus är till för sånt här!)