Matiga mackor blir smarta måltider

En macka till lunch behöver inte vara ett gigantiskt bröd fullproppat med brieost och salami. Låt dig inspireras till smakfulla smörrebröd, välkomponerade wraps och frasigt läcker toast.
Publicerad 13 mars 2017

Med bra basvaror hemma så kan du enkelt svänga ihop en mättande mackmåltid.

  • Hummus, gravad eller rökt lax, kokta ägg, färskost, keso, fetaost, avokado äpplen.
  • Råkost! Riv morötter, vitkål och rödbetor i förväg. Förvara i lufttäta påsar. Håller flera dagar i kylen!
  • Rosta solros- och pumpafrön i en torr het stekpanna och förvara i en burk. Perfekt att strö över din wrap innan servering.
  • Frys in små paket av kycklingrester eller söndagsstek. Det går snabbt att tina upp nästa gång du behöver en matig macka!
  • Bröd såklart! Ett par sorters osötat med mycket fibrer går alltid att ha färdigskivat i frysen. Tinar upp på nolltid.

Smörrebröd med lax

Bred färskost på en eller ett par skivor danskt rågbröd. Lägg på salladsblad, fördela ett kokt skivat ägg och ca 100 g skivad rökt eller gravad lax. Fyll på med cocktailtomater, gurkskivor och tunna morotsslantar, allt efter vad kylskåpet erbjuder.

Fullkornswrap med grönsaker

Bred 3 msk hummus på en stor skiva fullkornstortilla. Lägg på avokadoskivor, groddar, riven morot och rödbeta. Lägg på smulad fetaost eller ett par skedar keso. Strö över rostade solrosfrön och salladskrydda. Svep ihop och njut!

Läcker kycklingtoast

Skär kanterna av två grova brödskivor av surdegsbröd eller rostbröd. Bred på färskost eller lägg på några skivor lagrad ost, varva paprikaringar och kycklingbitar. Grädda i mack- eller våffeljärn. Servera med råkostsallad.