Mat

Midsommar och fotbolls-VM – en utmaning för den som vill äta hälsosamt

Publicerad 13 juni 2018

Midsommar och matcher i fotbolls-VM samma vecka kan vara en stor utmaning för den som vill äta hälsosamt och tänker på sin vikt. Nu gäller det att planera noggrant och göra smarta val om du vill att veckan ska gå ihop. Ta del av våra bästa tips för att klara veckan på ett hälsosamt sätt.

 

Ta dig an utmaningen

 

Inte nog med att midsommar är en utmaning för den som vill äta hälsosamt, för många är det självklart med tilltugg och dryck när man tittar på fotboll. När matchen är som mest spännande är det lätt att mängden snacks drar iväg. Istället för att se det som en omöjlig uppgift, ta dig an utmaningen och se hur bra du mår när du lyckades göra veckan bra.

 

Planera och gör medvetna val

 

Med noggrann planering kan man komma långt. I det här fallet vet vi väl i förväg att veckan blir utmanande. Planera in bra måltider resten av veckan och gör resten av dagarna bra, då har dagarna som kanske blir lite mindre hälsosamma inte lika stor betydelse. Hamna inte i fällan att känna att hela veckan är körd redan från början och släpp allt. Genom att planera veckan och hur du kommer att fira både midsommar och fotbollstittande så är du ett steg på vägen till att göra medvetna val.

 

Smarta snacks

 

På midsommar finns det alla möjligheter att äta hälsosamt genom att välja bra på midsommarbuffén. Läs om våra 7 sköna tips för en smartare midsommar.

Till fotbollen vill många gärna ha öl och snacks. Ett hälsosammare val kan vara att välja alkoholfri öl som det idag finns ett stort utbud av, som smakar minst lika bra! Snacksen är en annan utmaning, men försök att vara med och styra vad som dukas fram. Här är några tips:

  • Cocktailtomater i olika färger. Nästan som plockgodis!
  • Grönsaksstavar med dipp
  • Goda oliver utan olja
  • Små bitar vällagrad, mager ost i kuber
  • Trä upp jordgubbar, kiwi och mango på cocktailpinnar
  • Edamamebönor i med skal. Koka hela skidorna i lättsaltat vatten och krydda med flingsalt.

Här hittar du ytterligare några tips på smarta snacks.

 

Var snäll mot dig själv

 

De här veckorna kommer inte allt för ofta, och var därför inte för hård mot dig själv. Även om det blir lite för mycket av det goda så klanka inte ner på dig själv utan se till att komma tillbaka på banan så snabbt som möjligt. Ingen mår bra av skuldkänslor och dåligt samvete, vi är bara mänskliga.

 

Lycka till och heja Sverige!

 

Vilken mat äter du till VM? Vi ger dig tips och inspiration från respektive land!