Odla på balkongen

Man behöver inte ha en stor tomt för att odla grönsaker eller skapa sin egen kryddträdgård. I krukor på balkongen får man plats med mycket. Mer närodlat än så blir det inte!
Publicerad 25 april 2016 | Uppdaterad 25 april 2023

Olika förutsättningar

De flesta växter som går att odla i trädgården går också att odla i stora krukor eller balkonglådor. Tomater, chili, mangold, spenat, vitlök, rabarber, squash, rödbetor, sallad, kål och färska örter är bara några exempel. Börja med att undersöka odlingsplatsens förutsättningar och vilka växter som trivs där. På en skuggig balkong i öster går vissa växter och på ett soligt söderläge helt andra. Nästa steg är att välja krukor och jord. Välj jord av hög kvalitet med mycket näring. Jorden i en kruka torkar ut ganska snabbt och kräver regelbunden bevattning. Tänk också på att välja krukor med dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort.

Växter för balkongen

Kryddväxter och örter är i regel både tacksamma och lätta att odla. Odla i balkonglådor eller skapa en liten kryddträdgård genom att blanda flera olika sorter i en stor kruka. Det blir både vackert och lätt att vattna. Välj till exempel mellan timjan, salvia, persilja, rosmarin, oregano, dragon, gräslök och mynta. Man kan antingen så dem från frö eller köpa färdiga plantor hos trädgårdshandlaren. Använd dock inte plantorna man kan köpa i mataffären, de är ofta hårt drivna och har svårt att klara sig när de planteras om. Även sallad, kål och tomater är lättodlade växter som trivs bra i kruka.

Persilja – Persilja är oerhört lättskött, klarar kyla bra och ger en riklig skörd. Så fröna utomhus på våren när risken för nattfrost är över. Det tar ganska lång tid för dem att gro. När persiljan väl kommit upp bör den gallras till ett avstånd på ca 10 cm. Den är tvåårig och kan överleva vintern om man täcker över den som skydd mot kylan.

Salvia – En väldoftande ört som förr användes flitigt som läkeväxt. Förkultivera den inomhus på en solig plats i en väldränerad kruka. Plantera om i en större kruka när plantorna blivit ett par centimeter höga. Ställ ut den så fort risken för nattfrost är över. Salvian är flerårig men har svårt att överleva svenska vintrar utomhus. Låt den övervintra inomhus på en ljus och sval plats.

Rosmarin – Det enklaste är att köpa en färdig planta i trädgårdsaffären och plantera ut på en solig och vindskyddad plats. Örten är flerårig och kan övervintra på ett ljust och frostfritt ställe. Rosmarin stimulerar blodcirkulationen och anses kunna öka koncentrationsnivån tack vare en ökad syretillförsel till hjärnan. Örten kan även sätta fart på matsmältningen och lindra magont.

Plocksallad – Plocksallad kan sås utomhus så fort frostrisken är över. Välj en solig eller halvsolig och vindskyddad plats. Det finns en uppsjö av olika sorter, blanda gärna olika varianter i en stor kruka. Eftersom de växer i olika hastighet får man en jämn skörd under hela sommaren. Blir det glest mellan plantorna kan man sätta nya frön.

Tomater – Kompakta sorter som busktomater och körsbärstomater trivs bra i en stor kruka med välgödslad jord. Man kan antingen förkultivera fröna inomhus i april eller köpa färdiga plantor och sätta ut när frostrisken är över. Välj en mycket solig och skyddad plats, helst mot en vägg i söderläge.

Grönkål – Kål är otroligt hälsosamt och lättodlat. Grönkål är en fantastisk grönsak som klarar vinterkyla bra. Sås inomhus i april eller maj och planteras ut 4-6 veckor senare. I de sydligaste delarna av landet kan den sås utomhus direkt. Den trivs bäst i sol eller halvskugga med näringsrik och fuktig jord. Skydda grönkålen med en fiberduk eftersom skadedjur annars gärna tuggar i sig bladen. Grönkålen kan skördas långt in på vintern, den blir till och med godare efter en frostknäpp.