Sommarsoppor

Soppor förknippas ofta med höst- och vintermat, men passar minst lika bra en varm sommardag. En fräsch sommarsoppa är ett perfekt sätt att njuta av sommarens alla primörer.
Publicerad 10 maj 2016

Gazpacho

En iskall gazpacho är en perfekt lunch på terrassen i solen. Det passar också utmärkt att ta med på utflykten. Häll soppan i en stor termos och lägg i ett par isbitar så håller den sig kall. Här kommer två olika varianter, en grön och en röd.

Grön gazpacho - Mixa 2 mogna avokado, 1 hackad vitlöksklyfta och saft och skal från 1 lime i en matberedare. Tillsätt 1 urkärnad och hackad grön chili, 1 stor tomat, 3 salladslökar och 1 skalad och urkärnad gurka. Mixa tills allt är finfördelat och späd med ca 6 dl kycklingbuljong. Kör slutligen i en näve korianderblad och smaka av med salt och peppar. Droppa över olivolja, tabasco och aningen citron vid servering.

Röd gazpacho – Dela 8 tomater, 2 röda paprikor, 2 vitlöksklyftor, 1 skalad gurka och ½ gul lök i mindre bitar. Mixa i en matberedare tillsammans med saften från 1 citron, 3 msk olivolja, salt och peppar. Kyl soppan före servering. Toppa med lite extra finhackad tomat, gurka och paprika.

Grön ärtsoppa

Hacka 3 schalottenlökar och 1 vitlöksklyfta och fräs dem mjuka i lite smör. Tillsätt 1 ½ dl torrt mousserande vitt vin och koka upp. Slå på 8 dl kycklingbuljong och koka upp igen. Tillsätt 750 gram gröna ärtor och koka ytterligare 3 minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt ytterligare ½ dl av det mousserande vinet på slutet. Salta och peppra. Servera med en klick crème fraiche, lite riven parmesan och hackade färska örter, till exempel mynta och persilja.

Sparrissoppa

Koka upp 4 dl vatten, 3 msk kycklingfond och 2 dl torrt vitt vin. Tillsätt 400 gram grön sparris och låt sjuda tills den är mjuk. Ta upp ett par sparrisar och spara till servering. Pressa i 1 vitlöksklyfta och rör ned 2 dl matlagningsgrädde. Mixa soppan slät. Smaksätt med salt, peppar och cayennepeppar efter smak. Skär de sparade sparrisarna i lagom munsbitar och toppa soppan med dem, lite hackad färsk mynta och en klick matlagningsyoghurt.

Lätt kycklingsoppa

Hacka 2 gula lökar, 2 selleristjälkar och 2 morötter. Finhacka 1 msk färsk timjan. Fräs allt försiktigt i olja i 10 minuter. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 lagerblad och 1½ liter kycklingbuljong. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt 150 gram hackad grönkål när en minut återstår. Tillsätt 300 gram redan tillagade kycklingfiléer, gärna rester från gårdagens middag. Låt allt bli varmt och toppa sedan varje portion med pressad citron, hackad persilja och en klick matlagningsyoghurt. Vill man ha en matigare soppa kan man tillsätta kokt matvete på slutet.

Svamptoast

En svamptoast är ett perfekt tillbehör till soppan. Rengör och hacka 300 g svamp, till exempel kantareller, Karl-Johan, shiitake eller champinjoner. Fräs i en klick smör tills vätskan kokat bort. Tillsätt 1 hackad gul lök och fräs vidare tills den är mjuk. Salta och peppra och blanda ned hackad persilja. Fördela på 4 skivor surdegsbröd och toppa med lite riven ost. Gratinera i ugnen i 225 grader tills osten smält och fått fin färg. Toppa med mer hackad persilja vid servering.