Trolla med julens rester

När julen är slut finns det ofta massor av mat kvar. Vad gör du med resterna från julbordet? Trolla fram nya läckra vardagsrätter med det du har kvar av skinka, lax och köttbullar.

Sätt fart på fantasin och låt lekfullheten styra i köket. Bara din egen kreativitet sätter gränser för vad du kan göra med julens rester. Överraska med nya kombinationer och tillbehör, smaksätt med oväntade kryddor och såser.

 

  • Piffa upp revbensspjällen med en het chilisås eller barbecuesås
  • Servera julens sista köttbullar tillsammans med rotmos eller potatismos
  • Gör en pasta carbonara på den sista biten julskinka
  • Gör en fräsch pastasås med spenat, matlagningsgrädde och strimlor av kallrökt lax
  • Baka potatis och gör en fyllning av keso och lätt crème fraiche eller kvarg, med strimlad skinka, lax eller räkor
  • Gör en gammaldags laxpudding med skivad potatis, spenat och kallrökt eller gravad lax
  • Låt julens köttbullar koka i en mustig tomatsås, och servera med spagetti
  • Koka köttsoppa med dina favoritrotfrukter, vitkål eller blomkålsbuketter, plus lite skinka eller kött från revbensspjäll eller kalkon
  • Gör en grönkålssoppa med några köttbullar som frikadeller
  • Blanda goda sallader baserade på grönkål, färsk rödkål, brysselkål. Bitar av apelsin eller clementin, torkade tranbär eller aprikoser ger syrlig smak och vacker färg
  • Gör en fräsch grönsaksgratäng och servera till de sista skinkskivorna
  • Rensa kylskåpet och gör en gratäng eller makaronilåda
  • Woka morot och rödlök, finstrimlad kål eller brysselkål i halvor, plus kalkonkött, räkor eller halverade köttbullar. Tillsätt kokosmjölk om du vill, och servera med nudlar eller ris.

 

Att använda resterna på ett smart sätt är bra för miljön, bra för plånboken – och bra för vikten. Sluta äta när du är mätt, och låt måltiden vara avslutad när du lägger ner besticken. Istället för att stoppa den mat som finns kvar i botten på kastrullen i munnen – lägg den i en matlåda. Kanske blir det basen i en lunch, eller grunden till en god soppa.

 

Variera mera!

 

En vanlig anledning till att vi tröttnar på julmaten är att samma smårätter åker ut och in från kylskåpet under ett par veckor. Servera en rätt i taget så blir varje rätt en egen upplevelse, och risken att tröttna är betydligt mindre. Istället för att ta fram alla komponenterna varje gång, servera skinka med rödkål och potatis ena dagen, lutfisk nästa dag och sill en tredje. Skapa variation genom att använda andra kryddor än du brukar. Istället för de traditionella julkryddorna kan du använda chili, curry, lime, asiatiska och mexikanska kryddblandningar – och vi lovar att du inte kommer att tröttna på julmaten!

 

Om du trots allt tröttnat fullständigt och inte vill äta upp all julmaten just nu går de flesta rätterna bra att frysa in. Köttbullar och skinka kan du spara ett par månader i frysen – frys in dem i smarta portionsförpackningar så blir de perfekta som bas i lunchlådan lite längre fram.