Framgångshistorier

Ann: "Inget i livet är misslyckande, utan enbart lärdom och erfarenhet!"

Ann, - 40 kg

Det är svårt att inte bli imponerad av Anns ödmjukhet och kämparglöd. Fyrabarnsmamma, heltidsarbetande barnmorska och turnerande ståuppkomiker på fritiden. Ovanpå detta har hon lyckats få tillbaka balansen i livet efter en rejäl svacka då yngsta dottern drabbades av svår epilepsi.

Ann nådde sin målvikt redan 2011, på sin första resa med ViktVäktarna. Några av hennes närmaste släktingar hade drabbats av såväl blodpropp i benet som kärlkramp och högt blodtryck.

- Det är i sådana lägen man börjar tänka efter: “Vart är min egen hälsa på väg?” Jag hade väl alltid fattat att jag inte var normalviktig, men ändå accepterat på något vis. Mitt stora klädintresse hindrade mig inte, jag köpte snygga plagg från kollektionerna för storvuxna och trivdes bra med det.

Den slutgiltiga knuffen fick hon när hon fick en kommentar på jobbet.

- Det var nog inte illa menat... Men, jag hejade på min kollega som just kom ut ur trapphuset på 8:e våningen och sa: “Du går i trapporna du!” varvid han svarade: “Ja, och det gör inte du!”

Sagt och gjort. Hon gick med i ViktVäktarna. Ett år senare som online-medlem gick hon i mål 40 kg lättare!

- Programmet passade mig bra och jag tyckte det var lätt att hålla vikten.

Men, så kom alltså livet och slog till henne i bakhuvudet.

- Runt årsskiftet 2015-16 vaknade min yngsta dotter på nätterna med konstiga anfall. Hon blev infektionskänslig, fick flera stora anfall och sen var den halvårslånga processen igång med att ställa rätt epilepsidiagnos.

Allt vakande på nätterna, oron och tröttheten gjorde att det blev svårt för Ann att fokusera på sitt eget välbefinnande.

- Jag skulle göra en mindre operation en tid senare. När jag vägde in mig inför denna så fick jag en chock när jag såg att jag vägde närmare 90 kg!

"Vikten av stöd från andra går inte att nog betona."

I september 2017 var hon tillbaka på ViktVäktarna. Denna gång med vännen och kollegan Ann-Lois som stöttande sällskap!

- Vi går på alla möten tillsammans. För oss är de heliga! Vi ser till att lösa det även när det är tufft i kalendern med aktiviteter och skolavslutningar.

Coachen Hanna får också en stor eloge av Ann. Hon var ett enormt stöd och höll kontakten även under den tuffa tiden då Ann tappade den sunda livsstilen.

- Vikten av stöd från andra går inte att nog betona. Och Hanna har alltid funnits till om än bara på sms när jag var frånvarande. Hon peppade och övertygade mig att det faktiskt går att komma tillbaka.

Men, det viktigaste av allt, poängterar Ann, är ändå att man i slutänden bygger upp tilliten till sig själv.

- Hela livet är kantat av motgångar. När det händer mig försöker jag tänka på det som Ann-Lois skrivit på ett A4 och satt upp på vårt kontor: “Wow äntligen en ny dag, nya möjligheter. Välj glädje och var ödmjuk”.