Framgångshistorier

Anna: "ViktVäktarnas mat är precis sådan mat jag behöver!"

Anna, -13,2 kg (15 kg totalt)

Periodvis genom livet, sedan högstadiet, har Anna haft problem med värk och spänningar i kroppen. När värken tilltog för två år sedan kunde hon inte längre vara så aktiv med träning och dans som hon fram till dess alltid varit.

- Jag har alltid kunnat äta mer än jag behövt eftersom jag tränat så mycket och ofta. Men både värken och tankarna som malde kring vad som hände med min kropp tog all energi. Jag orkade inte laga mat och åt likadant och lika mycket som jag alltid hade gjort.

I takt med att kilona ökade så började självkänslan svikta och de fysiska problemen tilltog.

- Jag kände avsmak att se mig själv i spegeln, jag blev trött och nedstämd, andfådd när jag rörde mig, min allergi blev sämre och jag fick värk på alla möjliga nya ställen!

 

Själv är bäste dräng

 

Parallellt med läkarutredningen om vilken typ av smärta det var, insåg Anna till sist att den enda som kunde göra något åt sin situation i grunden var hon själv.

- Jag fick ta av mig offerkoftan, kavla upp ärmarna och börja min resa genom att söka kunskap om min situation!

Under en rehab-resa på Gran Canaria var det en läkare som sa till Anna att det rörde sig om muskelentesit. Det är muskelinflammationer som kan blossa upp i hela kroppens muskelfästen. Denna sjukdom har samband med hudpsoriasis, som hon också har.

- På den här resan pratades det också om kostens betydelse för att få ner inflammationerna i kroppen.

När Anna gradvis förändrade sin mat började även kilona ge sig av.

- De första två kilona klarade jag själv. Men när jag tittade på ViktVäktarnas program så såg jag att det är precis sådan mat som jag behöver. Så den 20 september förra året tog jag klivet in som medlem. Den 23 juli i år blev jag guldmedlem!

 

Målet var att det skulle hålla på sikt

 

Anna betonar att det inte fick bli någon quick fix.

- Målet med min viktresa var att det skulle hålla på sikt. Jag har behövt den här tiden för att lära mig äta rätt sorts mat och rätt storlek på portionerna. Och framför allt har jag minskat på mat som man vet ökar antalet inflammationer i kroppen - rött kött, socker och gluten.

Hon berättar vidare att hon numera orkar mer, är piggare, mjukare i kroppen och har bättre självkänsla bland annat.

- Dessutom klarar jag att arbeta heltid och träna trots min värk! Det är underbart och jag hade
aldrig klarat viktresan på egen hand. Veckomötena och min coach har varit guld värda för att
jag har lyckats!