Framgångshistorier

Emma: "Nu är självkänslan på topp - och jag är så stolt över mig själv!"

Emma, -27,9 kg

"Det mesta sitter i huvudet - men jag lyckades hitta det rätta tänket!"

Det har varit en lång resa. Från att Emma kunde äta en 200 grams chokladkaka utan vidare “för att jag är värd det”, till att hon nu planerar sina måltider, äter betydligt mindre portioner och tar med matlåda till skolan.

Det började med att doktorn varnade henne för att det kunde bli tufft med alla kilona om hon skulle bli gravid i framtiden.

- Jag har en medfödd sjukdom i höften, Displasi, som på den tiden gav mycket smärta, speciellt på nätterna. Det doktorn sa gav mig verkligen en tankeställare, eftersom det var tungt för mig redan då!

Emmas självkänsla var i botten. När hon till en början försökte göra den förändring hon visste var nödvändig, så gav hon upp alltför lätt och tryckte istället i sig mer socker.

- Jag kunde äta stora mängder glass, choklad eller chips. Inte för att det var gott utan för att jag hade "förtjänat det”. Men i själva verket var det för att jag mådde så pass dåligt i mig själv och kände mig misslyckad.

 

Det stämde på första mötet!

 

När hon och hennes mamma, som varit ViktVäktare tidigare, började prata om ViktVäktarna en dag så visade det sig att det skulle hållas ett möte nästa dag i närheten!

- Coachen Katarina var fantastisk, bara när hon inledde mötet kände jag mig bekväm och att det här kunde vara något för mig. Hon är så duktig på att peppa!

 

Matlåda och mellanmål hjälper!

 

Nästan två år har det tagit, men tack vare de små stegen och att hon formulerat mål så har hon lyckats hålla vikten.

- Det mesta sitter i huvudet. Jag har fått lära mig det rätta tänket, att hitta styrkan att klara av det, även om jag trampar snett någon vecka.

Till vardags pluggar Emma till business manager. Hon tar med sig matlåda och flera mellanmål till skolan varje dag. I huvudsak lagar hon utifrån egna recept. Det har blivit mer varierad kost med tiden, med vegetariskt, samt kyckling- och fiskrätter.

Ett typiskt mellanmål kan vara en liten burk kvarg och någon frukt till det, eller bara en härlig fruktsallad.

- Något jag verkligen gillar att fixa är enkla men goda rätter, som pitabröd fyllt med kycklingtärningar, sallad, champinjoner, tomater och en klick vitlökssås till.

Självkänslan har byggts upp under resans gång och Emma fortsätter nu sin nya väg mot en hälsosam och bra framtid.

- Jag kan inte riktigt förstå än att jag har gått ner så många kilo. Men nu står jag här, 23 år gammal, och känner mig så fin och stolt.