ViktVäktarna - Grillad lax med rostad färskpotatis och fänkålssås

Grillad lax med rostad färskpotatis och fänkålssås

7
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En riktigt smarrig middag med grillad, apelsinmarinerad lax tillsammans med ugnsrostad potatis och en tokgod sås på rostad fänkål och vitlök, mixad med ruccola, vinäger och fraiche. Måste testas!

Ingredienser

Färskpotatis

800 g

Olivolja

2 tsk

Apelsin

1 st

Chilipulver

1 tsk

Lax

500 g

Fänkål

1 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

2 klyfta(or)

Olivolja

2 tsk

Ruccola

35 g

Vitvinsvinäger

½ msk

Socker

1 tsk

Fraiche 5%

2 dl

Ruccola

35 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skiva upp potatis och lägg på en plåt. Blanda med olja och flingsalt. Rosta i ugn 20-30 minuter.
  3. Blanda pressad apelsin med chilipulver och salt. Häll över laxen och låt den marineras ca 15 minuter.
  4. Skiva fänkål och vitlök. Blanda med olja, salt och peppar och lägg i en ugnsfast form. Rosta i ugn tills de fått färg, ca 10 minuter. Låt svalna något.
  5. Lägg i en mixer tillsammans med ruccola, vinäger och socker och mixa grovt. Blanda ner fraiche och blanda ihop till en grov sås. Ställ kallt till servering.
  6. Grilla laxen med skinnsidan nedåt.
  7. Blanda potatis med ruccola och servera till laxen tillsammans med sås.

Anteckning

Tänk på att tillagningstiden är kortare när laxen marinerats i citrus och att laxen smakar som allra bäst med en rå kärna.