Foto av Kryddig pilaff med räkor från WW ViktVäktarna

Kryddig pilaff med räkor

9
6
6
SmartPoints per portion
Total tid
30 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Pilaff, eller Pilau som det heter på många restauranger, är en klassisk orientalisk risrätt där ris först stekt på ordentligt för att sedan koka klart i en smarrig buljong tillsammans med en massa grönsaker och någon typ av protein, här har vi valt räkor.

Ingredienser

Vatten

6 dl

Umamibuljongtärning

1 st, eller grönsaksbuljongtärning

Lök

1 st, gul/gula

Morot

1 st

Rapsolja

2 tsk

Currypasta

2 msk, korma

Basmatiris okokt

2½ dl

Gurka

½ st

Grekisk yoghurt 0%

4 dl

Mynta

1 knippe(n)

Citron

1 st

Honung, flytande

½ msk

Gröna ärter

150 g

Räkor skalade

300 g

Lime

1 st

Koriander

1 knippe(n)

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Instruktioner

  1. Koka upp vatten och buljongtärning. Hacka lök och riv morot.
  2. Värm olja i en djup panna och stek löken tillsammans med currypasta tills löken mjuknar. Tillsätt ev. en skvätt vatten om det börjar brännas vid. Blanda ner morot och ris och låt steka med någon minut.
  3. Häll på den varma buljongen och sjud tills den absorberats.
  4. Blanda under tiden ihop riven gurka med yoghurt, hackad mynta, pressad citron och honung till en raita.
  5. Blanda ner ärter och räkor i pilaffen och låt dem bli varma. Pressa i lime och blanda ner hackad koriander och skivad chili. Servera med raitan.

Anteckning

Det alldeles utmärkt att blanda ner någon typ av torkad frukt i pilaffen. Sultanrussin eller hackad aprikos sitter som en smäck! Kormacurrypastan går att ersätta med grön eller gul currypasta om du inte hittar den.

Sök bland 1000-tals recept i vår app!