Foto av Mandel- och apelsinkaka från WW ViktVäktarna

Mandel- och apelsinkaka

7
6
6
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Den här läckra kakan är gjord på malen mandel och täckt med en seg, syrlig syrup.

Ingredienser

Margarin flytande 80%

½ tsk

Ägg

6 st

Socker

100 g

Apelsin

2 st

Mandelmjöl

150 g

Apelsin

1 st

Honung, flytande

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180° (varmluftsugn 160°). Smörj sidorna på en springform (20 cm) med margarin och klä bottnen med bakplåtspapper. Vispa äggulor (spara vitorna), socker, apelsinskal från 2 apelsiner, saften från ½ apelsin och mandelmjöl i en stor skål.
  2. Vispa äggvitor hårt i en separat skål tills det blir en toppig massa. Vänd ner lite av äggvitesmeten i den första smeten för att göra den lite lösare, och vänd sedan ner resterande äggvitor. Häll smeten i formen och grädda i ugn 35-40 minuter. Låt svalna i formen ca 20 minuter.
  3. Pressa saft från 1 ½ apelsin och honung i en kastrull och koka upp. Blanda om en gång, och låt sedan puttra utan omrörning i 6-8 minuter tills den har reducerats och blivit en trögflytande sockerlag.
  4. Ta ur kakan från formen och stick små hål i ovansidan med en gaffel. Skeda sedan över ¾ av sockerlagen. Skala och skiva 1 apelsin och placera skivorna överst på kakan. Skeda slutligen över resterande sockerlag.

Sök bland 1000-tals recept i vår app!