Foto av Rimmad oxbringa med pepparrot och grönsaker från WW ViktVäktarna

Rimmad oxbringa med pepparrot och grönsaker

17
Points®
Total tid
3 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
3 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Rimmad oxbringa med rot- och grönsaker, som serveras med en väldigt god pepparrotsås. Den här rätten tar sin tid att laga, men det är den helt klart värd!

Ingredienser

Oxbringa

600 g

Lök

1 st, gul/gula

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Lagerblad

3 st

Vitpeppar

5 korn

Kryddpeppar

10 korn

Timjan

1 tsk, torkad

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Palsternacka

2 medelstor(t)/medelstora, eller persiljerot

Potatis

8 st

Purjolök

1 bit(ar)

Mjölk 1,5%

1 dl

Vetemjöl

1 msk

Pepparrot

3 tsk, riven/rivet, 1-3 tsk

Instruktioner

  1. Bäst blir det om köttet kokas dagen innan det skall serveras. Tvätta köttet med kallt vatten. Lägg det i en vid kastrull och låt det koka upp, skumma av alla orenheter som flyter upp. Skala och skär lök och 1 morot i stora bitar, lägg i dem tillsammans med kryddorna. Låt köttet koka sakta i 1 1/2 till 3 timmar. För att känna när köttet är klart så stick i en stekgaffel, släpper köttet och glider av är det klart. Låt köttet kallna under press, t ex mellan 2 skärbräder med tyngd på. Sila och spara buljongen. Skär 2 morötter, palsternackor, potatis och purjolök i fina bitar, lägg dem i en kastrull, slå på buljongen och låt det koka sakta i ca 20 minuter tills grönsakerna känns mjuka. Blanda mjölk, 1 dl kokspad och vetemjöl i en kastrull, låt det koka upp och sakta sjuda i 5 minuter. Smaksätt såsen med pepparrot. Vill Du ha lite sötsur balans i såsen så tillsätt en skvätt vit vinäger och en nypa socker. Skär upp köttet i tunna skivor, slå på lite kokspad och värm det. Servera sedan köttet med grönsaker och sås.