Foto av Rotsaksgratäng från WW ViktVäktarna

Rotsaksgratäng

9
Points®
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Uppdatera din klassiska potatisgratäng och testa denna smaskiga rotsaksgratäng! Massor med rotfrukter, smaksatt med basilika - en riktigt härlig gratäng helt enkelt. Ät den som den är eller servera den till en bit kött eller kycklingfilé. Vill du göra rotsaksgratängen ännu matigare, mosa kokta kikärtor och blanda i grädden. Testa också gärna att byta ut basilika mot färsk rosmarin eller timjan för en lite höstigare och mustigare smak.

Ingredienser

Rapsolja

2 tsk

Potatis

1000 g

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Palsternacka

1 medelstor(t)/medelstora

Purjolök

1 bit(ar)

Basilika

2 msk, hackad

Örtsalt

3 tsk

Ost riven 17%

2 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

1 dl

Mjölk 0,5%

2 dl

Instruktioner

  1. Smörj formen med olja.
  2. Skala potatis och rotsaker. Strimla allt grovt.
  3. Strimla purjon. Varva allt i formen med örtsalt, basilika och riven ost (spara lite till att ha ovanpå) mellan varven, avsluta med kryddor.
  4. Häll över matlagningsgrädde och lättmjölk. Strö över resten av osten.
  5. Grädda ca 50 minuter i 200 grader tills potatisen känns mjuk.