Foto av Vegetarisk ärtsoppa från WW ViktVäktarna

Vegetarisk ärtsoppa

7
0
0
SmartPoints per portion
Total tid
7 tim 35 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
1 tim 30 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Klassiskt god husmanskost som endast kräver lite framförhållning med blötläggning av ärterna, men i övrigt sköter sig i stort sätt själv i grytan! Visste du förresten att ärtsoppa utan fläsk är vår allra äldsta rätt som härstammar ända sen bronsålder, förmodligen tom stenåldern. Ganska coolt va?

Ingredienser

Gula ärter, torkade

500 g

Vatten

1½ liter

Lök

1 st, gul/gula, 1-2 st

Timjan

1 tsk

Lagerblad

1 st

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Instruktioner

  1. Blötlägg ärter i kallt vatten minst 6 h.
  2. Häll av blötläggningsvattnet och koka upp ärterna i nytt vatten i en kastrull.
  3. Hacka lök och lägg i kastrullen tillsammans med timjan, lagerblad, buljongtärningar och salt.
  4. Låt koka under lock 1-1 ½ timme. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor och salt. Späd med lite vatten om du tycker soppan är för tjock.

Anteckning

Vill du inte ha soppan vegetarisk, tillsätt då magert, rimmat fläskkött.

Sök bland 1000-tals recept i vår app!