Sensommarens guld – färska kantareller

Plocksäsongen, beroende på väder och vind, kan börja redan vid midsommar så brukar det går att få tag på dessa sommarens guldkorn även i augusti. Passa på att njuta av skogens guld!

Kantareller växer i blandskog, nära björkar men man kan hitta dem i såväl granskog, som bokskog och bland ekar. Självklart ska man alltid vara försiktig när man plockar svamp men kantareller är relativ lätta att identifiera även för en nybörjare och ett jättebra sätt att få både motion och en god måltid. Kantareller är ganska lätta att se i naturen tack vare deras fina gula färg, trattformen och att det under hatten kant finns gaffelgrenade "åsar" som löper ned på foten.

Lite tips för kantarellplocking:

Hitta en bra skog att åka till. Hör efter med andra som brukar plocka svamp och som möjligen är beredda att dela med sig av sina svampställen. Annars kan du åka till närmaste skog och göra ett försök.

Håll utkik efter den guldgula färgen, kantareller växer i klungor så hittar du en så hittar du oftast fler. Enligt experter är de lättast att hitta i blandskog men information om bra svampställen är många så det är bara att prova sig fram.

Ta på dig ett par bekväma stövlar som du kan gå i för en svampplockar promenad tenderar att bli både rolig och lång. Svampplockning funkar både när man hittar svamp och när man inte hittar. Viljan att leta vidare tenderar att driva på.

Klä dig efter vädret, så klart, men täckta armar och ben är bra mot både insekter och smågrenar.

En korg eller någon annan form av plattbottnad väska som är stadig så att den skyddar svampen från att klämmas ihop är ett bra sätt att förvara kantarellerna under plockning.

Kantareller är lätt att plocka men den som vill göra det supersmidigt kan ta med en liten svampkniv. En sådan kniv är dock väldigt bra när man ska rensa svampen, du borstar bort jord, barr och annat utan at skada svampen.

Kantareller är fantastiskt goda på toast, i en paj, tillsammans med pasta eller i en risotto. Håller man bara koll på mängden ost eller smör vid tillagningen och drar ner på kolhydrater till förmån för grönsaker går det utmärkt att njuta av kantareller. Vill du frysta in, förväll utan smör i stekpanna, låt svala, lägg i påse och frys in. Då håller de bäst.

Kantarellpaj

6-8 portioner
Ingredienser

Pajdeg

1 ½ dl vetemjöl special med fullkorn

1 ½ dl grahamsmjöl

125 g smör

3 msk vatten

 

Fyllning

500 g bladspenat

2 dl vatten

2 msk smör

1 rödlök

5 dl kantareller gula eller tratt

3 ägg

3 dl mjölk

250 g västerbottenost

En nypa salt

Några varv nymalen svartpeppar

Instruktioner

Lägg mjöl och smör i en matberedare och kör tills det blir stora smulor.

Tillsätt vatten och kör till en deg.

Tag ut och baka ihop för hand.

Har du ingen matberedare går det lika bra att blanda i en bunke och knåda ihop degen för hand.

 

Tryck ut degen i en pajform gärna med avtagbar kant. 24 centimeter i diameter.

Låt detta stå kallt i 30 minuter, kyl eller frys.

Förgrädda sedan i 10 minuter på 200 graders värme.

 

Under tiden kan du göra fyllningen.

Skölj spenaten.

Skala och hacka löken

Fräs spenat och lök med olja eller smör i en stekpanna.

Salta och peppra efter smak.

Lägg åt sidan.

 

Ansa och dela svampen

Stek i olja eller smör

Lägg åt sidan.

 

Vispa ihop ägg och mjölk. Rör sedan ner osten samt salt och peppra efter smak.

 

Tag ut pajskalet ut ugnen och fyll med ägg och ostblanding, svamp, spenat och lök. Grädda i ugn på 175 grader i 35 till 40 grader.