Smart skräpmat med Amir & ViktVäktarna

Amir, Sveriges Mästerkock 2014, släpper i samarbete med ViktVäktarna en ny kokbok, Smart skräpmat, i veckorna innan jul.
Amir

Hur uppstod idén till kokboken?
– Den här kokboken byggdes upp i min hjärna redan innan jag visste att jag skulle få göra en kokbok på riktigt av det. Innan Mästerkocken var jag med i ViktVäktarna och då gjorde jag om recept som jag gillar till nyttigare varianter med hjälp av receptskaparen. Den maten som jag åt fungerade inte ProPoints mässigt så jag fick klura ut hur jag kunde göra om recepten så att de fortfarande är goda men ”billigare”.

Hur tänkte du när du gjorde om recepten?
– Ett knep är att använda grönsaker till sin fördel. Även kryddor är ”gratis” och kan användas istället för en massa grädde och ost för att få smak på maten. Var inte rädd för att dra på lite med kryddorna - det blir gott, jag lovar! Tänk också på att salta maten eftersom det förhöjer andra smaker. Istället för gräddsåser gör jag tomat- eller yoghurtbaserade såser, det blir minst lika gott.

Varför just skräpmat?
– Jag ville göra en kokbok med mat som jag gillar, och jag tror faktiskt det är fler än jag som gillar skräpmat. Jag är jättestolt över att jag har lyckats få fram hälsosamma och nyttiga recept på skräpmat!

Hur är kokboken uppbyggd?
– Kokboken innehåller 1oo recept, allt från förrätter, smårätter och varmrätter till desserter och snacks. Riktlinjen var att varmrätterna skulle ligga runt 10 ProPoints, men vissa är dyrare och en del billigare. Tanken är att man ska kunna komponera en tre-rätters och ändå hålla sig inom sin budget.

Vilket är ditt favoritrecept?
– Beer can chicken – ett enkelt recept som sköter sig själv i ugnen, det gillar jag!

Kokboken finns att köpa på ett möte nära dig eller i vår webbshop.