ViktVäktarna - Amirs stekta torskrygg med krispig jordärtskocka och brynt sojasmör

Amirs stekta torskrygg med krispig jordärtskocka och brynt sojasmör

9
Points®
Total tid
25 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En lyxig bjudrätt som kommer imponera stort på gästerna, på 15 minuter! För bra för att vara sant? Nej då, detta är Amir, mästerkocken, som kommit på detta briljanta recept med ugnsrostade jordärtskockor, perfekt rimmad torsk, stekta kantareller, brynt sojasmör, rårörda lingon, pepparrot och krasse. Som på en finrestaurang, fast hemma. Laga detta! Och snart!

Ingredienser

Torsk

600 g

Jordärtskocka

600 g

Smör

50 g

Kantareller

200 g

Japansk soja

2 msk

Krasse

½ dl, 1 ask

Citron

1 st

Lingonsylt

4 msk, rårörda lingon

Pepparrot

1 bit(ar), efter smak

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 275°.
  2. Torrimma torskryggen genom att salta på alla sidor och vila 10 minuter. Torka sedan av.
  3. Koka jordärtskockorna i salt vatten tills de är mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg över på en plåt. Platta till varje skocka med en gaffel. Salta och peppra lätt och lägg på en liten klick smör (totalt 10 g). Sätt in i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 5 minuter.
  4. Värm 10 g smör i en panna och stek fisken med skinnsidan neråt i en medelhet panna. Vänd och stek tills fisken är som du vill ha den.
  5. Bryn 30 g smör. Blanda ner sojan.
  6. Riv isär svampen i mindre bitar och stek i samma panna som fisken stektes. Salta och peppra.
  7. Lägg jordärtskockorna i botten på en tallrik och lägg torsk och kantareller. Toppa med brynt sojasmör, rårörda lingon, citronzest och några droppar citronsaft. Riv slutligen över pepparrot och toppa med krasse.