5 säkra steg för nya vanor

Följ de här enkla tipsen för att skapa nya hälsosamma vanor som håller i längden.
Publicerad 3 november 2016

Ett vanligt problem med trendiga bantningskurer är att de bara håller tillfälligt. “Ät enligt vår meny i 3 veckor så når du drömvikten” eller “Kom i baddräkten på 7 veckor”. Toppen! Det funkar säkert. Men helt säkert bara på kort sikt. Risken är nämligen överhängande att du efter ytterligare 3 till 7 veckor säger hej till de kilona igen.

Visste du att det tar i genomsnitt 66 dagar att lägga sig till med en ny vana? Som att alltid äta en frukt till mellanmål istället för en kaka. Det kanske låter som en oändlighet. Men när det handlar om att förändra sitt liv till det bättre, för all framtid, så kan det väl verka rimligt?

Det fina är att du lär dig hitta njutningen i det nya till slut. Låt det ta tid - gärna mer än 66 dagar!

Planera!

Föreställ dig att du planerar ett projekt där du är projektledaren, alltså den som bestämmer. Upprätta en skriftlig plan som är överskådlig och lättillgänglig.

Formulera!

Vad är syftet och inte minst målet med din livsstilsförändring? Vad blir effekten när du nått din målvikt? Skriv ner några korta meningar som stämmer för dig.

Visualisera!

Se för ditt inre hur du faktiskt genomför de handlingar som krävs för att nå målet och fortsätta med din nya livsstil. Chansen ökar mångfaldigt att uppnå mål som visualiseras!

Anpassa!

Är ditt hem anpassat efter din nya livsstil? Se över kylskåp, skafferi och garderob. Har du fyllt på alla de smarta livsmedel som du behöver? Har du träningsskor och kläder som fungerar för din motionsform?

Involvera!

Ge dina nära och kära möjligheten att bli involverade längs vägen. Berätta för dem, inte bara att du försöker gå ner i vikt, utan också hur de kan hjälpa dig. Vill du att familjen äter samma mat som du? Behöver du en träningskompis?