Bra vanor under kris

Livet är tyvärr fullt av stora och små motgångar och alla drabbas någon gång av jobbiga perioder. Det kan vara en stor hjälp om man orkar hålla igång någon sorts kost- och träningsvanor under dessa svåra perioder.
Publicerad 26 september 2016

Fokusera på dig själv

Stora kriser kan få prioriteringarna att skifta och kanske känns det plötsligt bortkastat att lägga tid på kost och motion. Men att ta hand om sig själv är viktigare än någonsin under en livskris. Självmedkänsla, tillräckligt med sömn, hälsosam mat och träning är A och O. Träning kan förvisso vara det sista man känner för när man mår dåligt, men det hjälper garanterat. Kroppen kommer trots den låga sinnesstämning sända ut endorfiner som svar på träningen. Detta är ett hormon som har morfinliknande egenskaper. Det har en lindrande effekt på smärta och depression och får oss att känna oss piggare, gladare och starkare. Motion är det mest effektiva sättet att hantera negativ stress, spänningar och nedstämdhet. Orkar man absolut inte med träningen ska man dock tillåta sig själv att ta en paus. Det är viktigt att få lov att må dåligt ibland för att komma ut starkare på andra sidan. Var självisk, tacka nej till sådant du inte orkar med och prioritera istället sådant som du mår bra av.

Vikten av rutiner

Det är lätt att tappa fotfästet i tillvaron när något jobbigt inträffar. Under sådana perioder är det särskilt viktigt att hålla fast vid sina rutiner. Matlagning och motion är djupt rotade rutiner som kan hjälpa en att få kontroll över livet igen. Det kan kännas som en oerhörd tröskel att ge sig ut på sin vanliga motionsrunda när man mår dåligt, men det är värt det. Att ha något välbekant att hålla fast vid när livet är kaotiskt kan göra det lättare att hantera problemen. Sätt upp så stora dagliga och veckovisa mål du orkar. Det kan handla om allt från att ta sig ut ur huset till att ta en joggingrunda. Bestäm gärna ett klockslag då du varje dag ska motionera på något sätt. Gå en promenad, påta i trädgården eller gör några styrkeövningar hemma i vardagsrummet. Vad du än känner att du orkar med.

Krishantering med små steg

Små steg är det viktigaste för att lyckas hålla igång kost- och träningsvanorna under en kris. Zooma in och fokusera endast på de små steg du kan ta för att må en liten aning bättre. Det intressanta är inte vad man gör utan att man gör någonting. Det är nog ingen som har ångrat en promenad eller ett träningspass i efterhand. Det värsta som kan hända är att man går hem igen om det känns för jobbigt.

Undvik tröstätande

Gå inte i fällan att trösta dig själv med onyttigheter som socker eller alkohol. Det kanske känns bra för stunden men det kommer bara förvärra problemen och hindra återhämtningen på sikt. Dessutom ökar det risken för depression och att man fastnar i ett långvarigt beroende. Försök istället äta bra mat och ge kroppen vad den behöver i form av näring och energi.