Den hälsosamma familjen

Chanserna att lyckas bryta dåliga vanor ökar väsentligt om ens partner är med på banan. Oavsett om du vill sluta röka, äta hälsosammare eller börja träna. Så locka med din partner, eller varför inte hela familjen, på den hälsosamma livsstilen.
Publicerad 24 oktober 2016

Den optimala träningspartnern

Både hälsosamma och ohälsosamma vanor smittar av sig. Har man en ohälsosam partner löper man själv större risk att fastna i dåliga vanor. Och tvärt om. Om man båda två bestämmer sig för att förbättra hälsan har man ett oerhört stort stöd i varandra. Din bättre hälft är till exempel den optimala träningspartnern. När den ena är trött och letar efter anledningar att hoppa över träningen kan den andra motivera och fungera som draglok. Dessutom blir träningen roligare och ni får lite tid på tu man hand. Det leder förhoppningsvis inte bara till bättre träningsresultat utan även ett bättre förhållande. Par som tränar tillsammans har i studier visat sig vara mer nöjda med sin relation och uppleva en större samhörighet.

Familjeprojekt

Har man barn kan man gärna göra den hälsosamma livsstilen till ett familjeprojekt. Motivera barnen att leva hälsosammare genom att äta bättre och vara mer fysiskt aktiva. Det är viktigt att barnen känner sig delaktiga i projektet och tycker att det är roligt. Att plötsligt sätta upp nya hälsosamma matregler som de måste följa blir sällan populärt. Engagera dem istället och försök skapa ett intresse för mat och matlagning. Låt dem vara med och hjälpa till i köket och låt dem bekanta sig med råvarorna. Gör både matlagningen och måltiden till en mysig stund tillsammans varje dag. Beslutet om vad som ska serveras är emellertid alltid ditt. Låt inte barnen gnälla sig till onyttigheter i affären. Om man inte köper hem sötsaker kommer barnen till slut inte sakna dem. Det är en betydligt bättre strategi än att ha köksskåpen fulla med onyttigheter som inte får ätas. Då är frestelsen ständigt närvarande och pockande. Se istället till att alltid ha nyttiga alternativ hemma. Nötter, bär, frukter och hackade grönsaker är bra att ha lättillgängligt i kylen.

Träningstid med familjen

Att träna tillsammans hela familjen kan låta som en logistisk mardröm. Men försök avsätta 30 minuter för träning tillsammans ett par dagar i veckan. Det låter kanske inte som mycket, men just därför är det större chans att det faktiskt blir av. Ett träningspass behöver inte innebära en timme på gymmet. Turas om och låt var och en i familjen bestämma vilken träningsform ni ska göra. Hoppa hopprep, ta en joggingtur i skogen, yoga eller styrketräna i vardagsrummet, spela fotboll i trädgården eller ta en cykeltur tillsammans. Försök också få in mer motion i vardagen genom att leva så aktivt som möjligt. Utnyttja helgerna till långa vandringar, svampplockning, trädgårdsarbete, paddlingsutflykter eller vad ni än känner för. Det kommer förbättra hela familjens hälsa och göra att ni spenderar mer kvalitetstid med varandra.