Se upp för den osynliga maten!

December månad utmanar oss på många sätt när det kommer till att behålla en sund livsstil. Se upp så att du inte går rakt in i småätandets fälla!
Publicerad 1 december 2016

Tjuvsmaka på pepparkaksdegen är ju svårt att låta bli. Och köttbullesmeten vill man förstås steka ett prov av och smaka på. För att inte tala om chokladaskar, pepparkaksfat och hemlagad knäck som bjuds till höger och vänster på arbetsplatser och i köpcenter.

Naturligtvis ska du kunna njuta av livets goda, det är en del av ViktVäktarna® filosofi och det gäller såklart i juletid också! Men du behöver en hållbar strategi för den här tiden. Faller du varenda gång du stöter på en frestelse så blir vägen tillbaka lång och tung.

Skriv ner precis allt du äter - inklusive pepparkakskakdeg och bottenskrapet i knäckkastrullen eller det sista i mandel- och russinskålen! Det är ett mycket effektivt sätt att bli medveten om de “många bäckarna små”. För in i din SmartPointsbudget så gott det går. Uppskatta om det du stoppade i dig motsvarade exempelvis en fylld knäckform eller 20 gram russin.

Ett annat knep är att spara det som ska smakas av, till ett och samma tillfälle. Lägg upp små smakprov på en tallrik eller bricka. När det är dags för ett mellanmål så tillåt dig att smaka igenom och samtidigt få den energikick du behöver. Kom ihåg att registrera så du är medveten om hur många Points som gått åt.

Sist men inte minst, undvik småätande genom att noga planera och förbereda det du ska äta om dagarna. På så sätt håller du en jämn energinivå och känsla av mättnad. Håll dig till dina inplanerade mellanmål, drick mycket vatten och fokusera på din målbild!