Små förändringar som gör skillnad

Att fokusera på ett par små förändringar i taget är ofta den bästa strategin för att få bestående resultat. Även mycket små insatser kan göra stor skillnad på sikt. Satsa på att introducera en eller ett par av följande enkla åtgärder i veckan.
Publicerad 9 november 2015

Res dig
Långa perioder av stillasittande påverkar metabolismen negativt och halterna av blodfetter och inflammatoriska ämnen ökar. Detta gäller även om man tränar regelbundet. Stillasittande är nämligen en egen riskfaktor som inte påverkas av faktorer som träning och vikt. Enbart genom att resa sig upp och bära den egna kroppsvikten ökar ämnesomsättningen och de system som påverkar blodsocker och kolesterol aktiveras. Kroppen är avsedd att vara i mer eller mindre konstant rörelse under hela dagen. Av arbetsdagens åtta timmar är det många som sitter sex-sju av dem, plus ett antal timmar till och från jobbet, vid matbordet och i tv-soffan. Så lite som två minuters lätt aktivitet, som en promenad i kontoret, varje timme minskar stillasittandets negativa hälsoeffekter rejält. Två minuter varje timme kan kännas obetydligt, men det innebär faktiskt tre och en halv timmes aktivitet på en vecka. Utnyttja även telefonsamtal, lunch- och kaffepauser för att få in extra rörelse.

Utnyttja reklamen
Dra nytta av reklampauserna och använd tiden till ett kort träningspass. Gör armhävningar, benböj, benlyft, utfall, upphopp, situps, plankan, dips mot en stol eller ta ett par vändor upp och ned i trappan. Börja med en reklampaus om dagen och öka varje vecka tills du använder alla avbrott på det här sättet. Det är ett enkelt och tidseffektivt sätt att öka förbränningen och bli mer vältränad.

Skippa kvällssnacket
Det meningslösa småätandet i tv-soffan bidrar med helt onödiga kalorier eftersom man troligen redan har fått i sig vad man behöver under dagen. Prova att lägga middagen en timme senare än du är van vid. Till skillnad från vad många tror går man inte upp i vikt av att äta sent på kvällen. Energiintaget blir givetvis det samma om man äter klockan 18 eller 20. En sen middag kan dock minska suget och småätandet framför tv:n och på så sätt dra ned det totala energiintaget.

Byt latten mot vanligt kaffe
En liten förändring i kaffedrickandet kan spara många kalorier. Att ersätta den dagliga latten med vanligt bryggkaffe kommer innebära positiva effekter för både vikten och plånboken. Rent kaffe innehåller nyttiga antioxidanter och ämnen som kan öka fettförbränningen och hämma aptiten.

Lägg till grönsaker
Bara genom att öka grönsakskonsumtionen kommer man garanterat gå ned i vikt. Anledningen är förstås att de fiberrika och mättande grönsakerna gör att man äter mindre av annan, mer energirik mat. Grönsaker ger en lång mättnadskänsla och en mycket långsam höjning av blodsockret. Lägg till en portion grönsaker i veckan tills du äter minst en portion mer varje dag. Ät dem som ett tillbehör till den övriga maten eller blanda ut köttfärsrätter, grytor och gratänger med rivna morötter, squash, ärtor, bönor eller linser. Satsa gärna på mycket grova grönsaker som broccoli, grönkål, spenat, mangold, blomkål och ärtor.