Upprätthåll den nya livsstilen

För många är den svåraste biten inte att gå ned i vikt utan att hålla kilona borta på sikt. När man väl nått sin målvikt börjar motivationen ofta dala och det är lätt hänt att man trillar tillbaka i gamla vanor.
Publicerad 9 november 2015

För många är den svåraste biten inte att gå ned i vikt utan att hålla kilona borta på sikt. När man väl nått sin målvikt börjar motivationen ofta dala och det är lätt hänt att man trillar tillbaka i gamla vanor. Då är det viktigt att ha en klar strategi för hur man ska bibehålla den nya livsstilen.

Rätt inställning
När man nått sitt mål kan det plötsligt kännas betydligt svårare att tacka nej till frestelser. Kanske börjar man också kompromissa med träningen, unna sig godsaker alltför ofta och fylla tallriken allt mer. Snart är man tillbaka på ruta ett. För att undvika att det blir en livslång kamp mot kilona är det viktigt att inte se på viktminskningen som en tillfällig fas, utan som en ny livsstil. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att det är ett avslutat kapitel. Hälsosamma mat- och träningsvanor är ett livslångt projekt som aldrig tar slut. Därför är det oerhört viktigt att hitta en hälsosam livsstil som man är bekväm med och som man kan leva med resten av livet. 

Energibalans
När man väl nått sin målvikt måste man hitta en ny energibalans. I teorin är det enkelt. Tyvärr är det inte alltid så lätt i praktiken. Ju mer vikt man tappar desto svårare är det att fortsätta gå ned i vikt. Att bära runt på övervikt är nämligen energikrävande i sig och det krävs betydligt mindre energi för att underhålla en normalviktig kropp. När man har nått sitt mål måste man förvisso göra en del ändringar i kosten för att gå från energiunderskott till energibalans, men det krävs sällan några stora förändringar. Det är lätt hänt att man överskattar hur mycket mer man kan äta och innan man vet ordet av har kilona börjat smyga sig tillbaka. 

Behåll motivationen med nya mål
Att ha en målvikt ger motivation och riktning för all ansträngning, tid och energi man lägger ned. Att uppnå målvikten är fantastiskt, men det kan också göra en desorienterad och osäker på vad man ska göra härnäst. Motivationen man känt tidigare kan avta ganska snabbt när man står utan målsättning. Att bibehålla vikten är ofta inte ett tillräckligt starkt mål för att skapa den viljestyrka som krävs för att göra just detta. Sätt istället nya, utmanande mål som handlar om att leva hälsosamt. Ha som mål att bli mer vältränad, att äta mer grönsaker och vegetarisk mat eller att bli riktigt bra på en viss sport. Det är viktigt att ha både stora och små mål. Det kan vara allt från att hålla sig borta från godisskålen på jobbet till att göra ett triathlon om två år. 

Utvärdera 
Utvärdera vad du har lärt dig och hur du har utvecklats under din viktminskningsresa. Skriv gärna ned hur livet har förändrats och vad det inneburit för dig att gå ned i vikt. Har du blivit piggare, friskare, snyggare, gladare och starkare? Orkar du mer i vardagen eller har du kanske blivit av med hälsoproblem som plågat dig länge? Tänk också på hur mycket bättre du trivs med din nya kropp och alla hälsofördelar det för med sig. Påminn dig själv om allt detta med jämna mellanrum och kom ihåg hur du kämpade för att komma dit du är idag.