10 bästa tillagningstipsen

Att laga nyttig och god mat är inte på något sätt svårare eller mer tidskrävande än att slänga ihop dålig mat.
Publicerad 9 november 2015

Vi har sammanställt 10 praktiska tips som hjälper dig minska på onyttigheterna och ändå få till riktigt god mat.

10 bästa tillagningstipsen

 

Tips 1.
Investera i en uppsättning kastruller med nonstick-beläggning. Då kan du laga mat med lite eller inget tillsatt fett. Du kan dessutom använda oljespray i kastrullerna för ännu lägre risk att maten fastnar.

Tips 2
Bered kött, kyckling och fisk med fettsnåla tillagningsmetoder, som till exempel halstring, grillning och wokning. Kom ihåg att både färska och frysta grönsaker smakar toppen oavsett om de är ångkokta eller tillagade i mikrovågsugnen.

Tips 3
Marinera kött, kyckling och fisk i fettsnåla marinader, som till exempel salsa, teriyaki-sås, apelsinjuice eller dijonsenap. Marinaderna ger mycket smak utan tillsatt fett.

Tips 4
Färska eller torkade örter är perfekta ersättningar för smör och olja, och ger extra smak åt dina recept. Pröva med dill till ångkokta morötter, saffran till råris, koriander till ugnsbakad fisk och ingefära till wokad kyckling.

Tips 5
Ta bort skinnet från kycklingen eller kalkonen innan du äter. Det är ett bra sätt att se till att köttet blir magert och nyttigt.

Tips 6
Skumma bort fettet från varma soppor, stuvningar och grytor. Eller kyl ner soppan, stuvningen eller grytan och ta bort det fasta fett som bildas på ytan.

Tips 7
I de flesta recept kan du minska fettet med cirka 25 till 50 procent utan att smaken eller kvaliteten påverkas. Om du till exempel ersätter standardmjölken i potatismoset med minimjölk får du ändå en krämig konsistens. Du kommer att bli överraskad över hur goda soppor kan bli utan grädde och hur utsökt din gratäng smakar med fettsnål ost.

Tips 8
Lägg i lite kanel eller muskot istället för socker på fruktsalladen eller i drycker för att göra dem sötare.

Tips 9
Ersätt mellan en fjärdedel och hälften av köttfärsen eller kycklingen i grytan med kokt råris eller kokta, hackade bönor. På så sätt minskar du på fettet och ökar fiberinnehållet.

Tips 10
Gör kalla såser med kvarg eller yoghurt istället för gräddfil eller creme fraiche.