Allt om kaffe

Kaffe är en av världens populäraste drycker. Här följer allt du behöver veta om den svarta brygden.
Publicerad 28 november 2017

Vad krävs för att göra en riktigt bra kopp kaffe? Här följer lite tips om hur man köper, brygger, dricker och avnjuter alla typer av java.

Kaffebönan

Nyckeln till ett gott kaffe är färska bönor. Purister hävdar att bönorna börjar tappa smak redan inom en vecka, malet kaffe efter bara en timme och bryggt kaffe efter några minuter. De flesta av oss har inte tid (eller lust) att mala bönor själva, men en korrekt förvaring kan göra att ditt kaffe håller sig fräscht längre.

Att köpa kaffe i hela bönor, från en försäljare med hög omsättning (bönorna är självklart färskare om omsättningen är hög), och mala din dagsranson själv, är enklaste sättet att få en garanterat fyllig smak. Hela bönor kan förvaras i lufttät behållare (vissa anser att man ska förvara bönorna i frysen) i flera veckor. Om du fryser bönorna måste du ta fram dem i rumstemperatur innan de ska malas. Om det är för jobbigt kan du även köpa hela bönor och låta mala dem i butiken.

Den välkända kicken
Känslan man får av att dricka kaffe är inte inbillning; koffeinets effekt är mycket reell och de flesta människor klarar 200-300 mg per dag. Över 500 mg innebär en risk för bieffekter som irritation, sömnlöshet och huvudvärk. Men mängden i varje kopp beror på vad du dricker och hur det är tillagat. 2 dl bryggkaffe innehåller cirka 100 mg koffein, medan koffeinfritt kaffe har mindre än 10. Espresso innehåller ca 125 mg.

Myter och fakta

Nyligen utförda studier visar att tre koppar kaffe med koffein kan hjälpa till att förebygga minnesförlust. Forskarna är osäkra på varför men det verkar bara funka på kvinnor (sorry, grabbar!).

Det krävs cirka 50 bönor för att göra en kopp kaffe.

Kaffe som är rättvisemärkt (Fair Trade) har tillverkats av demokratiskt organiserade bönder som får ett garanterat minimipris i utbyte mot rättvisa arbetsförhållanden och miljömässig hållbarhet.

Sverige är en av världens största kaffekonsumenter.

Kaffet och kostprogrammet

ViktVäktarna® har inga rekommendationer kring kaffekonsumtion — men som med allt annat är kaffe (eller andra koffeindrycker) okej så länge det dricks med måtta. Om du medicinerar, kontakta din läkare och kontrollera att kaffe inte utgör en hälsorisk. Men kom ihåg att räkna Pointsvärdet för den mjölk eller det socker du använder.

Kaffedrinkar
En del kaffedrinkar innehåller mycket mjölk. Minska Pointsvärdet genom att be om lättmjölk istället för standardmjölk.