Pigga upp med asiatiska kryddor

Örter kan göra underverk i de flesta rätter!
Publicerad 28 november 2017

Med en wok eller en stekpanna, en kniv och en skärbräda kommer man långt när det gäller att laga god och hälsosam mat. I alla fall om man låter sig inspireras av det östasiatiska köket. Asiatisk mat är smakrik, hälsosam och perfekt att ta till som variation eller när tiden är knapp. Med kryddor som citrongräs, koriander, limeblad, och thaibasilika samt smaksättare som ingefära, vitlök och chili kommer man långt. Byter man dessutom ut matlagningsgrädde mot kokosmjölk är den rätta asiatiska smaken ett faktum. Att dra ihop en wok eller en nudelsoppa är enkelt och ofta mycket prisvärt. Östasiatiska smaker funkar också utmärkt som variation på dina vardagsfavoriter eller vad sägs om wok med falukorv eller lax med koriander, ingefära och kokosmjölk? För att få den fräscha goda smaken att bli som man önskar är det bra att välja rätt krydda till respektive maträtt.

Koriander

Är lite söt och bitter i smaken. De som inte gillar kryddan brukar beskriva dess arom som parfym eller tvål. Om man däremot gillar koriander finns en uppsjö av möjligheter. Koriander passar utmärkt tillsammans med andra starka smaker som exempelvis chili och vitlök. Den går att ha i soppor, grytor och är god i sallad. Och piggar på ett spännande sätt upp en enkel sallad på gröna blad. Funkar med såväl kött som fisk och när det gäller dryck något med smak av ingefära.

Citrongräs

Ger en frisk smak men är till skillnad från citron inte sur. Citrongräs passar bra i grytor och marinader. För att få fram smaken bör man ta bort de yttersta bladen och sedan krossa den tjocka delen av stjälken innan man hackar den. Det kan göras med en kniv om man har en så kallad kockkniv och då slår man med knivens skaft på citrongräsets nedre del.
OBS! citrongräs ska inte ätas utan tas ur maträtten när den har gett tillräckligt med smak.

Asiatisk basilika eller Thaibasilika

Bladen är mindre än på den italienska basilikan och den starka friska smaken har inslag av anis. Den används ofta i sallad, soppor och i Vietnamesiska vårrullar tillsammans med tofu, vilket blir jättegott. Rik på antioxidanter, A och C vitaminer.

Limeblad

Denna krydda, som också kallas kaffirlime, har en mild och fräsch smak av citron. Används vid stekning och krossad i marinader och soppor. Bladen ska sköljas noga innan de används. Det kan också vara bra att ta bort de kraftigare delarna av bladet för det kan smaka beskt.