En kyckling - tre rätter

Här tipsar vi om tre goda och närande rätter som du kan få ut av en enda hel kyckling. Varje rätt ger 2-3 portioner, men har du en jättekastrull där hemma så passa på och gör två kycklingar medan du ändå är igång!
Publicerad 6 februari 2017

Lägg en hel kyckling i en stor kastrull med vatten så det täcker. Koka upp och skumma av. Klyfta ner en gul lök och ett par skalade morötter och tillsätt en matsked salt, ett lagerblad och några pepparkorn. Låt sjuda under lock en timme. Lyft ur kycklingen. Sila buljongen och låt svalna helt så att du kan lyfta bort det fett som bildats. Plocka kycklingköttet fritt från ben och lägg det åt sidan.

1. Mustig kycklingsoppa

Mät upp en knapp liter av buljongen och spar resten till frikassén. Skala och tärna några potatisar och ett par morötter. Ansa skär en broccoli och en fänkål smått. Koka potatis och morötter mjuka i buljongen. Här kan du välja soppmakaroner istället för potatis. Tillsätt resterande grönsaker, ett par deciliter gröna ärter samt en tredjedel av kycklingköttet.

2. Krämig kycklingfrikassé

Gör en sås med 2 dl av kycklingbuljongen, ½ dl matlagningsgrädde och 1 msk vetemjöl till redning. Smaksätt med antingen persilja eller curry, helt efter tycke och smak! Lägg ner 1 tredjedel av kycklingköttet och låt allt bli varmt. Servera med fullkornsris och en stor portion lättkokta grönsaker.

3. Bottenlös kycklingpaj

Gör en äggstanning av 2 ägg, 2 dl matlagningsgrädde eller lätt crème fraiche, ½ tsk örtsalt och lite peppar. Lägg en tredjedel av kycklingköttet i en liten lättsmord ugnsform. Häll över äggstanning, strö på 1 dl riven smakrik ost och fördela cocktailtomater i pajen. Grädda ca 25 min i 175 grader. Servera med sallad på färsk spenat och valnötter.