Gott och nyttigt i grytan

November är verkligen de värmande grytornas tid. Bara tanken på dofterna som sprider sig i huset, levande ljus på bordet och ett gott bröd att bryta till gör en hungrig!
Publicerad 14 november 2016

Det blir extra roligt att tänka på grytor när vi vet vilken fantastisk mat det är vid viktminskning. De värmer, mättar och stärker immunförsvaret. Inte minst kan de göras snåla på Points!

Ett bra knep är att göra en stor basgryta med säsongens grönsaker som du sen kan servera med olika tillbehör och topping. Grytor håller flera dagar i kylen om du vill slippa tänka på matlagning en hektisk vecka. Och de går förstås utmärkt att frysa!

Skala och skär lika delar rotfrukter, kålsorter och någon löksort i grova bitar tills du har ca 2 litermått. Fräs allt i lite matfett i en stor gryta. Tillsätt 2 burkar konserverade tomater och fyll på med vatten så det knappt täcker. Smaksätt med en nypa socker, buljong, örter och lite chiliflingor. Lägg till ett lagerblad eller annan krydda beroende på vilken smakinriktning du önskar. Som med alla grytor, den blir bara bättre om den får stå länge. Gör den gärna en dag i förväg!

Servera med ugnsbakad lax, lite ris eller quinoa, en klick matyoghurt och en näve färsk koriander. Eller varför inte hemlagade köttbullar, lite riven parmesan, basilikablad och pinjenötter? Vill du äta helvegetariskt så tillsätt bara en burk blandade bönor eller linser i grytan. Ett färskt surdegsbröd med lagrad ost till blir pricken över i!