Gröt – trendigt och gott

Få saker är så otippat trendigt som gröt. Världen över serveras gröt på restaurang och frukostserveringar, både på stjärnkrogar och snabbmatskedjor.
Publicerad 26 november 2015

Variationsrik grötfrukost
I tider av oro längtar vi efter det genuina och äkta, menar trendexperterna. Gröt är naturlig och ren mat. Gröt är billigt och bra, kan varieras och värmer skönt en kylig vintermorgon. Gröt kan dessutom vara riktigt gott och kan hjälpa dig i din viktminskning.

Gröt kan till exempel kokas på havregryn, havrekli, rågflingor, grahamsgryn eller färdig grynblandning såsom havre-/quinoa. Smidigast är att laga den i mikrovågsugnen direkt i tallriken, men se då till att den är tillräckligt stor så att gröten inte kokar över.

För de allra flesta är mjölk ett självklart tillbehör. Variera din gröt med olika topping:

Tropisk gröt med bananskivor och lite kokosflingor

Rivig gröt med rivet äpple, kardemumma och kanel

Mysig morgongröt med hackad/flagad mandel och lite flytande honung

Skogsbärsgröt med torkade blåbär eller tranbär (cranberries)

En svensk klassiker med rårörda lingon eller äppelmos.

Tips! Prova gärna att pudra över lite nyponpulver, blåbärssoppepulver eller kakao.

Hur man upplever mättnaden av gröt verkar vara ganska olika. Vissa menar att man står sig hela förmiddagen efter en grötfrukost, andra blir hungriga redan efter någon timme. Komplettera med ett kokt ägg till gröten, eller koka den på mjölk istället för vatten. Frukosten innehåller i och för sig några extra Points, men kommer att mätta bättre, och gröt kokad på mjölk får en rundare smak.

Vikten av att sätta mål

Sätt tydliga mål som är realistiska och relevanta. När du vet vart du är på väg är det betydligt lättare att nå målet. Om du kan visualisera hur det är och hur det kommer att kännas när du når målet blir det än mer lockande att få uppleva det på riktigt.

Hälsa handlar egentligen mer om hur man mår på insidan än vad siffrorna på vågen säger, men många gånger hänger det ihop. När man mår bra inuti finns det ingen anledning att äta för att man är stressad, trött, arg, ledsen eller frustrerad, det finns bättre marginaler för att planera tillvaron och få en struktur i matvanorna, ge sig tid att träna några gånger i veckan, att skratta, trivas och ha det bra – både med sig själv och i sällskap av andra.

Ge dig själv en ärlig chans att nå målen. Gör dig själv stolt och glad.