Njut av fikastunden!

Ska vi fika? Det är nog en av de vanligaste frågor vi svenskar får. Förmodligen är det också den fråga som får flest ja.
Publicerad 2 maj 2017

Det är ju självklart, en mysig fikastund med gott kaffe och något riktigt smaskigt till, det vill vi knappast avstå. Och varför skulle vi göra det egentligen? Med lite kloka val är det fritt fram att fika även när man följer kostprogrammet hos ViktVäktarna®.

Det är svenskt att fika

Ordet fika är typiskt svenskt och finns inte översatt till andra språk. Visst fikar man och tar pauser med te och kaffe i andra länder men "to have a cup of tea or coffee" är inte riktigt det samma som "att fika".

Eftersom vi fikar flera gånger per dag måste vi också dela upp dem i morgonfika, eftermiddagsfika, ta en fika på maten, kvällsfika eller snabbfika. I vissa delar av landet betyder det alltid enbart en kopp kaffe, i andra delar kan “kvällsfika” betyda en hel middag. En definition på fika som vi hittade på en blogg på nätet löd så här: ”Tanken att fika är att du äter något sött eller ett mellanmål, samtidigt som du har ett meningslöst, eller meningsfullt, samtal med en eller flera vänner".

Vi fikar överallt

Fika kan vi göra i princip var som helst och i vilka sammanhang som helst. Vi kan fika på stan, i köket, på jobbet, på föreningen, hos grannen, på skolan, i skogen, på ängen, i parken eller på gymmet. Vi kan fika när vi pratar i telefon, sms:ar eller shoppar. Det finns knappast någon plats vi inte kan fika på men vanligast är kanske ändå på jobbet, hemma eller på något ställe på stan.

Kaffekulturen, som är en förutsättning för en riktig svensk fika, har fullkomligt exploderat de senaste åren. Det kan idag vara svårt att få tag i en slät kopp kaffe på de trendigaste kaffebarerna. Här trängs olika kaffenamn som klingar brasilianska, spanska eller italienska på menyn. Beroende på vilken hippfaktor man vill ha väljer man bland caffè latte, cappuccino, chai latte, frappino, espresso, caffe macchiato och till kaffet kanske San Pellegrino mineralvatten?

Trots mängder av val av kaffe och fikabröd är det några saker som en riktig fika alltid bör ha, nämligen en stunds avkoppling och trevligt sällskap.

Fika och gå ner i vikt

Fikastunden kan vara en förrädisk fälla för de som vill gå ner i vikt. Vi som vill gå ner i vikt kan visst fika och vi kan fika mycket gott. Självklart kan vi inte kosta på oss varm choklad med vispgrädde och budapestbakelse eller semla varje gång. Men ett härligt gott alternativ kan till exempel vara jordgubbsscones eller kryddiga skorpor.