Så ett frö för en friskare kropp

Frön är något så litet som kan göra så mycket. De små fröna har ofta väldigt välgörande egenskaper och är lätta att addera i müsli, bröd eller smoothien.
Publicerad 21 mars 2018

Chiafrön

Chiafrön är ett riktigt superlivsmedel och lovorden haglar över dem numera. Vad är det som är så fantastiskt med Chiafrön? Chiafrön är en av de bästa källorna till Omega 3 som finns. Fröet innehåller 20 % Omega 3. Det är dessutom en fullgod proteinkälla som består av 20 % protein, 33 % kostfiber samt aminosyror och antioxidanter. Chiafrön innehåller också zink, kalcium och C-vitamin. Chiafrön är glutenfria. 

Fröna kommer från México och har använts sedan urminnes tider av aztekerna. Det är alltså inget nytt påhitt som kommit utan är väl beprövat i århundraden. Det sägs att indianerna använde det inför långa och energikrävande vandringar. 

Bra för magen
Två teskedar Chiafrön ger dig dagsbehovet av alfalinolensyra, som motverkar inflammationer i mage och tarm samt Omega 3. Det hjälper tarmarna med näringsupptaget av det du äter och kostfibrerna i det lilla fröet är också bra för att magen ska få jobba. Ett tips är att äta chiafrön om du har trög mage. När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på de vattenlösliga kostfibrerna som finns i fröet. Gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer i tarmen och kolhydraterna i kosten. Detta gör att blodsockret inte påverkas lika snabbt och har en aptitdämpande verkan. Chiafrön kan absorbera väldigt mycket vatten, upp till 12 gånger sin egen vikt, vilket gör att du känner dig mättare längre och inte behöver äta lika mycket eller ofta och är dessutom bra för vätskebalansen. 

Chiapudding, müsli eller bröd
Chia Fresca. En dryck som Tarahumara-indianerna, som sägs vara världens bästa långdistanslöpare, använde som kraftkälla och dryck. Drycken innehåller, förutom chiafrön, vatten, färsk lime och agavesirap eller honung om man vill. 

Chiapudding. Blötlägg två teskedar chiafrön med någon växtbaserad mjölk, exempelvis mandel- eller kokosmjölk, över natten. Lite blåbär och hallon på toppen och sedan har du ett god och nyttig frukost eller ett mellanmål. Vill du ha det sötare kan du ha i vaniljpulver, sirap eller honung. Päron, persikor och bananer är också gott att mixa med. Du kan också blötlägga fröna i granatäpple-juice. 

Chiagröt med saffran. Blanda chiafrön med mandelmjölk, saffran och finhackade dadlar på kvällen. På morgonen har du en supernyttig och smarrig gröt. 

Chiafrön behöver, till skillnad mot linfrön, inte krossas eller malas för att hälsoeffekterna ska verka. Du kan också strö fröna precis som de är över sallad, yoghurt, gröt, pasta eller i bröd.