Snabbmat med guldkant

Ibland måste det gå snabbt i köket. Men resultatet behöver varken bli tråkigt eller onyttigt för det. Med väl valda smaker som saffran, färska örter, lax och skaldjur blir även snabbmaten riktigt lyxig.
Publicerad 17 februari 2016

Lyxig korv

Korv behöver inte vara dålig mat. Välj en korv med lägre fetthalt, till exempel kycklingkorv eller ViktVäktarna® chorizo, och servera med nyttiga tillbehör. En riktig klassiker är vinkokt surkål. Fräs ett hackat äpple med 400 gram surkål i smör. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt koka ihop på svag värme i 10 minuter. Servera med senap, surdegsbröd och den balsamicostekta löken nedan.

Balsamicostekt lök

Skiva 2 gula lökar mycket fint. Stek i smör tills de är karamelliserade och mjuka. Häll på 2-3 msk lagrad balsamicovinäger och låt koka in. Servera som tillbehör till exempelvis korv, hamburgare, kött, kyckling eller fisk.

Varmrökt laxsmörgås

Varma mackor är ett utmärkt alternativ när det måste gå fort. Fräs en näve färsk babyspenat med några skivor shiitakesvamp hastigt i smör. Fördela varmrökt laxfilé, spenaten och svampen på en skiva surdegsbröd. Blanda ihop finhackad rödlök med en klick kesella, lite riven ost och hackad persilja. Smaksätt med en klick dijonsenap och lite tabasco. Bre på ett täcke över laxen och avsluta med ett par skivade körsbärstomater. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter i 225 grader. Shiitakesvampen kan ersättas med champinjoner om man vill.

Sallad med parmaskinka och fikon

Sallad är optimal snabbmat och kan mycket väl serveras som huvudrätt. Blanda sallad (till exempel rucola, mangoldskott, endiver, rosésallad och bladspenat) med halverade körsbärstomater, kokt quinoa, parmaskinka, valnötter och färska fikon i klyftor. Smula över getost och ringla över en vinägrett på olivolja, balsamicovinäger, en aning honung och en skvätt citron. Salta och peppra. Hittar man inte fikon kan de ersättas med päron.

Snabb lax med pestotäcke

Styckfrysta laxfiléer är ett enkelt och snabbt sätt att få vardagsmiddagen på bordet. Fördela 4 msk färsk pesto över 4 laxfiléer. Halvera 400 gram körsbärstomater och blanda med 2 msk olivolja, rivet citronskal av 1 citron, 2 tunt skivade vitlöksklyftor, ½ msk honung, salt och peppar. Lägg tomaterna i en form och tillaga i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Lägg på laxen och låt gå ytterligare 8-10 minuter eller tills laxen är precis färdig. Strö över färska basilikablad.

Pasta med musslor

Musslor kan låta som riktig festmat men det är faktiskt bland det enklaste man kan tänka sig. Tvätta 1 kg vongole- eller blåmusslor. Släng de som inte sluter sig när de knackas mot något hårt. Skiva 3 vitlöksklyftor fint och låt sjuda försiktigt med en rejäl nypa chiliflagor i olivolja. Tillsätt 250 gram halverade körsbärstomater och 2 dl vitt vin. Koka ihop någon minut. Blanda ned musslorna och låt koka ett par minuter under lock tills de öppnat sig. Släng de som fortfarande är stängda. Blanda ned 1 dl hackad persilja och nykokt spaghetti. Pressa över citron, salta och peppra.