Sommarens bästa grönsaker

Att öka sin grönsakskonsumtion är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att förbättra hälsan och gå ned i vikt. Under sommaren är de flesta grönsaker som bäst och man bör passa på att frossa i smakrika, närproducerade grödor.
Publicerad 1 juli 2016 | Uppdaterad 27 juni 2023

Sommarfavoriter
Här är några av de bästa grönsaker årstiden har att erbjuda. Tänk på att konsumera en mängd olika sorter för att optimera näringsintaget. 

Tomater - Sommarens grönsak nummer ett. Det är ljusårs skillnad mellan sommarens saftiga, söta och djupt röda tomater och de smaklösa varianterna som säljs på vintern. Tomaten är en av få grönsaker som vinner på att upphettas. Lykopen, en kraftfull antioxidant som ger tomaten sin röda färg, blir betydligt mer lättillgängligt för kroppen om man först tillagar tomaterna. Njut av hemmalagad tomatsås, ugnsbakade körsbärstomater och tomatsalsa hela sommaren. 

Avokado – Avokadon innehåller förhållandevis mycket fett för att vara en grönsak, men det är det bästa tänkbara fettet. Skiva avokado och ha i sallader och på mackan, eller mixa med en skvätt citron och använd istället för majonnäs, smör och dippsåser. Avokado innehåller ämnen som underlättar upptaget av antioxidanter från andra grönsaker, vilket gör dem till ett utmärkt tillbehör i alla typer av sallader. 

Gurka – Den vanliga slanggurkan har fått ett oförtjänt dåligt rykte på grund av sitt höga vatteninnehåll. Faktum är att gurka innehåller många viktiga vitaminer och mineraler och dessutom ämnen med antiinflammatoriska egenskaper. Därav kommer rådet att lägga gurkskivor på ögonen för att reducera svullnad. Det höga vatteninnehållet gör den dessutom till ett uppfriskande inslag på sommarmenyn. Gör en svalkande gazpacho med gurka, tomat, paprika, vitlök och citron och servera som en förrätt eller lätt lunch i sommarvärmen. Eller bjud på en somrig smoothie på gurka, myntablad, kiwi, ingefära och lime. 

Spenat och mangold - Både spenat och mangold är oerhört näringsrika grönsaker som innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Spenat innehåller dessutom ämnen som fördröjer nedbrytningen av maten och därför ger en förlängd mättnadskänsla. Ät bladen råa i en sallad, mixa dem i en smoothie eller stek upp dem i lite smör eller olivolja med vitlök. 

Zucchini - Zucchini innehåller mycket näring men lite energi. Den är användbar i matlagning och kan grillas, stekas, ugnsbakas och kokas. Prova att göra zucchinispaghetti istället för vanlig pasta. Hyvla en späd zucchini i tunna skivor med en osthyvel eller potatisskalare. Koka ett par sekunder i lätt saltat vatten eller stek dem mjuka i en torr panna. 

På grillen
Traditionella grilltillbehör som tjocka såser och potatis kan kännas tungt och överflödigt i sommarvärmen. Servera istället en matig sallad med massor av grönsaker, eller lägg grönsakerna på grillen tillsammans med köttet. Aubergine, paprika, zucchini, sparris, majs, svamp, citron och tomat är grönsaker som passar bra att grilla. Vill man ha en sås till grillkvällen är en enkel guacamole på avokado, citron, vitlök, koriander, cayennepeppar och hackad tomat ett bra alternativ. Eller sväng ihop en mustig tomatsalsa genom att koka ihop körsbärstomater, vitlök, chili, rosmarin och balsamicovinäger i en skvätt olivolja.