Våga vego!

Hör du till de som tvekar när det gäller vegetarisk mat? Då ska du utmana dig själv på en vegetarisk vecka! Var beredd på smaker, färger, välmående- och mättnadskänslor du inte trodde var möjliga!
Publicerad 20 januari 2017

Börja med att bygga upp ett basförråd av protenrika och Points-snåla alternativ! Baljväxter, nötter och frön, tofu, quorn, kvarg, keso för att nämna några.

Är du “kött-sås-och-potatis-ätare” i vanliga fall? Det finns mängder med alternativ för dig.

Stek eller grilla halloumiskivor och servera med tomatsås, gärna förstärkt med röda linser samt klyftpotatis. Variera halloumin med ugnsbakad aubergine, helstekt portobellosvamp, tofu eller quorn.

För dig som gillar långkok och grytor är det också enkelt! Dela grönsaker du gillar, 3-4 sorter, och fräs en stund i en gryta med lite matfett. Slå på en skvätt matlagningsvin, grönsaksfond och lite vatten, tomatpuré, vitlök och franska örtkryddor. Låt sjuda en god stund. Smaka av och servera med en klick smaksatt crème fraiche, mathavre eller pressad potatis.

Har du provat att helsteka en blomkål eller rotselleri? En riktig läckerhet tillsammans med ostsås eller en klick hemlagad pesto.

För salladsälskaren rekommenderas att rosta paprika, squash, rödlök och morötter på en plåt i ugnen. Släng in ett par nävar cocktail tomater mot slutet så de blir ljumma. Blanda med nykokt quinoa, en lätt vinägrettsås. Servera med rucolablad, smulad fetaost och frön.