Mat med julkänsla

Många som vill gå ner i vikt upplever att julen är en svår tid. Kanske har du i alla år gått upp några kilo under december månad, och känner att det är ganska hopplöst att ens försöka?
Publicerad 12 november 2018

Ofta ställer våra negativa förväntningar och vår förutfattade mening om hur vi tror att det kommer att bli till det för oss. Om du kan ställa om tankarna och bygga upp dina förväntningar i den riktning du helst vill, mot det resultat du strävar efter, så ökar chanserna att du faktiskt lyckas nå dina mål. Det kommer att vara jul varje år – lika bra att lära sig hantera den på ett hälsosamt sätt.

Håll koll!

Visst kan det vara svårt och frestande att begränsa sig bland alla julgodsaker, men det är fullt möjligt att behålla de goda vanorna även under den här perioden. Håll koll på vad du äter med appen, så kan du äta både av julmat, knäck och marsipangrisar utan att gå upp i vikt – om du gör det i rimliga mängder.

Sätt din egen julprägel på maten. Julens kryddor och smaksättningar ger julkänsla utan att tillföra extra Points. Julpynta dina favoritrecept med kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära och apelsin. Använd glögg i rödvinssåsen, hela kryddnejlikor i riset, saffran i fisksoppan och kanel i köttfärssåsen.

Julkrydda tillvaron!

De kryddor som vi traditionellt sett använder till jul används året runt i det orientaliska köket.
I indisk matlagning blandar man ofta kryddor som kanel och kardemumma, anis, saffran och ingefära. Hämta inspiration i det indiska köket och skapa din egen julkänsla.

Kanel. Använd kanelstång i grytor eller när du kokar ris. Pudra kanel över din gröt eller fil, i kaffet eller över ett skivat äpple.
Ingefära. Färsk ingefära, riven eller tunt skivad, ger en frisk smak med hetta.
Kryddnejlika används i inläggningar och kakor, till frukt och kött. Prova att lägga i några hela nejlikor när du kokar ris.
Saffran är inte bara lussebullar – den passar fint ihop med ris, och i rätter med fisk och skaldjur.

Duka fint och skapa julstämning i ditt hem. Julkänsla vid matbordet fixar du enkelt med ljus, blommor, en fin julduk och gardiner i varma toner – allt detta ger julkänsla utan att kosta några Points.

Varva ner och ladda om

Se till att ha en skön och trevlig jul med tid för avkoppling och mys med familjen. Den bästa julklappen ger du dig själv genom att hålla fast vid dina sunda vanor. 
Ta dig tid för återhämtning och sköna långpromenader. Låt julledigheten bli en lugn period då du laddar batterierna på alla tänkbara sätt.